Veszprém

2014.04.30. 18:30

Müller Péter: Összeomolhat a férfiuralom?

Veszprém - Tudni kell elengedni, hogy menjen, élje meg a szabadságot. Ha visszatér, újra átölel - magyarázta nő és férfi harmonikus kapcsolatának titkát a táncosok példáján Müller Péter dramaturg, népszerű könyvek szerzője a zsúfolásig megtelt művelődési központban.

Kovács Erika

- Gyönyörű tavasz van odakint, hirtelen előbújnak a semmiből a virágok, mintha nem is lett volna tél! - kezdte lírai hangú előadását. Mint mondta a tavasz titka a kínai jóskönyv szerint, hogy helyre kell hozni azt, amit az ember elrontott. Ehhez az kell, hogy a természet felébredjen a tetszhalálból. Meg kell küzdeni a reménytelenséggel, a múlt minden sötét elemével. Ahhoz, hogy újra kizöldüljön, a fának is nagy küzdelmébe kerül. Ez a nagy pillanat, mondják, a kínai bölcsek, ha szép tavaszt akarsz, ha értelmesen akarsz elébe menni az újjászületésnek, akkor le kell győzni, amit a múlt elrontott! Az ember kövesse a természet példáját!

- Sohasem késő, mindig lehet tiszta lappal kezdeni. Használjuk ki a pillanatot: ilyenkor kell tavaszi nagytakarítást végezni, meg kell szabadulnunk a tél, a múlt nyomasztó emlékeitől! - ajánlotta Müller Péter. Fontos, hogy az ember tudja, mit vigyen magával, és mit felejtsen el a téllel együtt, ahogy a természet is teszi. Az ember döntse el: mit ne vigyen magával az újjászületés pillanatában, győzzön a poklok felett!

Ezúttal is elmondta tanításának azt az alaptételét, hogy az élet a szeretetről szól, a szeretet az alapja mindennek. Kifejtette, mindenkiben benne van a nemére jellemző gondolkodás. Sorsszerep van, ami már a fogantatás pillanatában eldől, de lelkünkben ott van mindkét nem, vegyünk példát a táncról, ahol tudni kell, melyik a női szerep, melyik a férfi. Tánc közben a férfi mondja: én parancsolok, a párom engedelmeskedik a parketten, a nő véli: ő irányít, én követem. Tévedés a követést összetéveszteni az engedelmességgel. Carlos Gavitó, a világ legjobb tangó táncosa kezdetben csak női szerepet táncolt, tanulta, hogyan lépked majd a nő. Amikor ezt tudta, utána tanulta a férfi táncát, akkor már jól vezette a nőt. Tudta, melyik a pillanat, amikor szabadon kell engedni, amikor át kell adni a vezetést, mikor kell eldobni párját, hogy megélje a szabadságot, hogy igazi táncosként visszatérjen, újra átölelje. Ez a harmonikus párkapcsolat titka: egy férfinek ismerni kell, mi játszódik le egy nőben és fordítva.

- Évezredek óta férfiuralom van - szögezte le az előadó. A férfi nem vezeti a nőt, hanem uralkodik felette, miként a világon is. Az egész világ teremtése egy párkapcsolati balhéból indult - idézte a bibliát az író, amikor Éva kínálta Ádámot a tiltott gyümölccsel, aki azt elfogadta, később a nőt okolta érte, azonnal hárította a bűnt. Ma is így van ez: a vétket a férfi nem ismeri el, rögtön megnevezi a másikat, mert ártatlannak tekinti magát. A nőé az ősbűn, minden Éva vétke hangzott el. Az író szerint minden világ-, és politikai válság visszavezethető a párkapcsolat válságára, ami abból ered, hogy a nőket alacsony rendűnek, bűnösnek tartják idézte a világtörténeti példákat. Olyan beidegződések örökösei vagyunk, amelyek mindig megnehezítették a nők dolgát, értékeiket nem vették észre, akadályozták őket abban, hogy önmaguk legyenek.

A férfiuralom bajba sodorta a világot, mert hiányzott belőle a nők együttműködése. Nem tudunk kiegyezni egymással, inkább harcolunk, nem tudunk együttműködni, hiányzik a szeretet. Manapság összeomlóban van a sok ezer éves férfiuralom, és születőben a nők lelkében elfojtott igazi és örök én-élmény . Az emberiség történetének legnagyobb fordulatát éljük állította. A férfilélek katarzisát és a női lélek önmagára ébredését. A párkapcsolatainkban olyan drámák zajlanak, amelyeket nemigen tapasztaltunk a múltban. Férfinak és nőnek ezért nehéz manapság. A férfinak vissza kell találnia elárult, magas szellemi valójához, alázatához. Ehhez önző énjének darabokra kell törnie. A nőnek pedig meg kell találnia önmagát és méltóságát. Ha lesz új világ, az a nők tiszteletén fog alapulni. Ebben bizonyos vagyok tekintett előre Müller Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!