Veszprém

2013.03.06. 17:01

Petőfi látogatásának évfordulóját ünnepelték

Koszorúzási ünnepséggel emlékeztek Petőfi Sándor emléktáblájánál a költő 1848. március 5-6-i veszprémi tartózkodására.

Marton Attila

A közös emlékezést a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Veszprém-Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület szervezte.

1848 forradalma a tavasz és a fiatalság szimbóluma, azé a bátorságé, amely nem számol a kudarc lehetőségével, fogalmazott beszédében Némedi Lajos alpolgármester, majd hozzáfűzte, a történelem és az emberi élet során ritka, kegyelmi pillanatnak számít, amikor hiszünk a saját erőnkben és eloszlanak a kételyek. Ez a félelmektől mentes hit vitte győzelemre 1848 fiataljait és emelte szimbolikus alakká Petőfi Sándort, mondta a politikus.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Veszprém büszke a múltjára, s ennek egy kis szelete ahhoz a költőhöz fűződik, akinek tettei üzennek a mai kor emberének is, jegyezte meg az alpolgármester. Ezután a megemlékezést szervező egyesületek, valamint az önkormányzat és a Lokálpatrióták a Városért nevű szervezet képviselői helyezték el koszorúikat az egykori Korona Szálló falán.

A megemlékezésen a költő néhány versét Vass Tamara, a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium tanulója szavalta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!