Veszprém

2014.01.08. 12:06

Porga Gyula polgármester az elmúlt év fejlesztéseiről és az idei terveiről

Veszprém - Bízom benne, hogy a 2014-es év is olyan sikeres lesz, mint a 2013-as, mondta Porga Gyula polgármester, akit az elmúlt év eredményeiről és az idei tervekről, feladatokról kérdeztünk.

Balla Emőke

- Az elmúlt évet a megújulás éveként jellemezte.

- 2013-ban számos fejlesztést kezdtük el és sikerült is azokat befejezni. Talán a leglátványosabb a belvárosi rehabilitáció; ez nagy kihívást jelentett az önkormányzat számára, huszonhat konzorciumi partnerrel kezdtük a fejlesztést. Jó volt megtapasztalni, hogy a veszprémi vállalkozások nyitottak az önkormányzattal való szoros együttműködésre. Bízom benne, hogy tudjuk folytatni ezt a partnerséget a helyi vállalkozókkal. Megújult a teljes belváros, új kulturális központtal gazdagodott a város, a parkolási gondokat is sikerült enyhíteni azzal, hogy megépült a parkolóház. Látványos volt a Jutasi út - Budapest utcai körforgalom átadása, ami egy középtávú közlekedési koncepció egyik legfontosabb eleme, idén ezt is folytatjuk, az Almádi úti kivezetéssel. A turisztikai fejlesztések között kell megemlíteni a várkapu felújítását, új funkcióval való bővítését.

Fotó: Penovác Károly

- A turizmus fejlesztése is prioritást élvez.

- Az elmúlt évben közel nyolc százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma. Igazolódik az az elképzelés, hogy a turizmusba, idegenforgalomba érdemes befektetni. A 2007 és 2014 közötti ciklusban 10 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás érkezett a városba, amihez az önkormányzat 3,5 milliárd forint önrészt tudott tenni, így az elmúlt hét évben 13,5 milliárd forinttal lett gazdagabb Veszprém. Vállalkozásaink 15 milliárd forintot nyertek, civil szervezeteink pedig egy milliárd forintot, ami szintén nagy összeg.

- Ez az ön sikere?

- A munka nem egy ember sikere, hanem egy közösségé, Veszprémé. Csapatjátékosnak tartom magam, a sikereket is csapatban sikerült elérnünk.  Az elmúlt évben nagyon sokan, nagyon sokat tettek a sikeres városfejlesztés érdekében. Hadd emeljem ki külön dr. Navracsics Tibor képviselő úr elhivatott segítségét. Bízom benne, hogy a 2014-es év is olyan sikeres lesz, mint a 2013-as, belakjuk a megújult tereket, épületeket. Újévi köszöntőmben úgy fogalmaztam, szeretném, ha 2014 a veszprémiek éve lenne. Örüljünk közösen a sikereknek, éljük meg a veszprémiségünket. Éljünk a lehetőségeinkkel, legyünk büszkék arra, hogy ennek a városnak a polgárai, alakítói, formálói lehetünk.

- A munkák egy részét tavaly befejezték. Idén milyen feladatokat terveznek?

- A belváros megújítása mellett a városrészek felújítását is el kell kezdeni. Idén indul a Jutasi úti lakótelep megújítása, a Smaragdváros projekt. Itt jelentős közterületi megújítás, négy lakóépület teljes energetikai korszerűsítése történik és egy új óvoda épül. Egy másik projekten belül 2014-ben elkezdjük a Városi Művelődési Központ épületének teljes rekonstrukcióját. Van egy középtávú közlekedésfejlesztési stratégiája a városnak. A körforgalom megépítése után az Almádi utat összekötjük ezzel a csomóponttal, a következő elem a kórház előtti kereszteződés átalakítása, később a hosszútávú megoldás az lesz, ha a Jutasi utat összekötjük a Pápai úttal. Az Ipari Szakközépiskolában a természettudományos labor kialakítását tervezzük, megkezdődnek a Családok Átmeneti Otthonának kivitelezési munkái.

- Említette az uniós ciklust. Veszprém hogyan készül erre az időszakra?

- 2014-től kezdődik a második fejlesztési időszak, meg kell fogalmaznunk, mit szeretnénk erősíteni, milyen irányban fejleszteni. Idén, az év első felében megalkotjuk az integrált településfejlesztési stratégiát. Széleskörű partnerséget hirdetünk meg, vállalkozásokkal, intézményekkel, civil szervezetekkel. Ennek kiemelt területe az alternatív energiák minél intenzívebb felhasználása a városi intézmények működtetésében, a belvárosi rehabilitáció folytatása, a sport infrastruktúra fejlesztése. A veszprémiek régi vágya az uszoda bővítése, korszerűsítése, tervezzük ezt is, illetve a stadion megújítását. Szeretnénk folytatni az ipari parki infrastrukturális fejlesztéseinket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!