Veszprém

2015.06.10. 15:20

Rekultiváció a Bakonyban

Veszprém - Ritkán látogatott területeken végzik nehéz munkájukat a Balaton-felvidéki Erdőgazdaság pápai építő-üzemének dolgozói. Vörösföld környékén például az eredeti állapot visszaállítására tesznek kísérletet - írta 25 esztendővel ezelőtt a Naplóban Németh Sándor.

Balassa Gergő

Az Andrónyi András fotóival illusztrált cikkből kiderült, hogy a munkát a bauxitbánya megbízásából csinálják, s tevékenységük nyomán nemcsak a táj ölti ismét magára természetes köntösét, de az üzem is 3,7 millió forinttal lesz gazdagabb.

Míg ez az úgynevezett bérmunka már évek óta tart, addig a bakonybéli erdészet új útján csak a múlt évben kezdtek el dolgozni. A három szakaszban épülő makadámút terveit a Soproni Erdészeti Egyetem hallgatóinak diplomamunkái alapján készítették elő. Az emberi kéz által szinte érintetlen területen vezető útra, annak munkálataira idén tehetik fel a koronát.

Egy-egy szakasz - az összhossz mintegy kilenc kilométer - 5,3 millió forintba került az erdőgazdaságnak. A pápai üzem sokoldalúságára jellemző, hogy őket dicséri a múlt évben elkészült huszárokelőpusztai vadászház. Ez egyúttal a leendő erdészek oktatóbázisául is szolgál.

A bakonybéli út utolsó szakasza. Brenner István és Papp István kubikos nem a tájat figyeli. Fotó: Andrónyi András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!