Veszprém

2015.04.06. 08:05

Veszprémben mutatkoznak be a Snétberger Központ ifjú tehetségei

Veszprémben adnak jótékonysági koncertet a Snétberger Zenei Tehetség Központ végzős tanulói. Zongorára gyűjtenek.

Prevics Éva

“Világhírnévre tettek szert és a legelismertebb művészekkel lépnek fel a Snétberger Zenei Tehetség Központ egykori legkiválóbb tanulói. Az ifjoncként támogatott, mára befutott művészek közül többen úgy döntöttek, maguk is szárnyaik alá vesznek hátrányos helyzetű tehetségeket, azért, hogy megmutassák nekik, hogy sok szorgalommal a legkilátástalanabb helyzetből is van kiút. A zenészek rendszeresen visszajárnak tanítani is egykori alma materükbe, ahol egykor ők koptatták a padokat.”

Mindez persze egyelőre csak fikció. A valóság az, hogy a hátrányos helyzetű, főként roma zenész tehetségeket felkaroló felsőörsi centrum, melynek ígéretes diákjait a névadó oldalán Európa -szerte hívják fellépni, bajban van. Az évi százmillió forintos büdzsével működő iskola egy ideje már nehezen tudja kitermelni költségeit, ebben az évben pedig egész egyszerűen kérdésessé vált, hogy egyáltalán lesz- e folytatás. Négy évvel ezelőtt a Norvég Alap támogatásával épült meg a központ. Akkor a norvég állam a kialakítására adott pénzt, a működtetésre azonban nem. Azt 10 évig a fenntartó cégnek kell megoldani.

Vadászi Vivien

Mivel a zenei tehetségek felkutatása és a nemzetközi színvonalú képzés költségei magasak, ezért a működtetők létrehozták a Snétberger Zenei Tehetség Alapítványt, melynek bevételeivel a központ fenntartását, valamint a diákok képzését segítik. Ezenkívül a diákok minden tanév végén koncertet adnak, melynek bevételeivel szintén a központot támogatják. Az ezt megelőző három évben budapesti helyszíneken tartott koncert, idén Veszprémben lesz, méghozzá a Petőfi Színházban- mondta a központ fenntartásáért felelős Camp Europe Felsőörs Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Mészáros Zoltán hozzátette: az április 11- i jótékonysági koncert bevételéből egy használt zongorát vennének az intézménynek. A központ emellett nagyvonalú támogatókat is keres, hogy a centrum minél tovább segíthesse a nehéz sorsú fiatalokat.

A Snétberger központban a legígéretesebb hátrányos helyzetű fiatalok zenei tehetséggondozása folyik, ami számukra teljesen ingyenes. A főként 10 és 20 év közötti diákok évi 12 hetet töltenek a központban, jellemzően a nyári, tavaszi és őszi iskolaszünetben. Klasszikus, jazz és világzenét tanulnak, és olyan oktatóik vannak, mint az iskola névadója, a roma származású, Liszt-díjas és Kossuth-díjas gitárművész Snétberger Ferenc vagy a kiváló zongorista Rozsnyói Péter. Az intézmény nemzetközi vendégelőadókkal is büszkélkedhet, mint Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos. Egy évben 60 kerülhet a programba. Az eddigi tanulók negyede jutott tovább közép vagy felsőfokú zenei intézménybe.

Az április 11-i koncerten a legjobb ifjú zenészek lépnek fel, akiket neves tanáraik kísérnek majd- mondta a Naplónak Snétberger Ferenc. Feltehetően a tanulók saját szerzeményei is felcsendülnek.

A gitárművész a központban végzett munka jelentőségéről elmondta: a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekeknek a felsőörsi oktatócentrum hatalmas segítség, de persze nem garancia. A sikerig még hosszú, küzdelmes út vezeti a legjobbakat is, hiszen a zenei pálya nem könnyű. Az iskola számára azonban hatalmas büszkeség, ha egy-egy diákja bejut a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

Ám nem kizárólag a sikeres felvételi jelent nagy eredményt. Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező  nemrég bemutatott filmje éppen egy a tehetségközpontba felvételt nyert roma diák sorsát mutatja be. Azt, hogy a 18 éves kottát sem ismerő roma gitáros Anti, hogyan tud beilleszkedni a hozzá képest jobb helyzetben lévő roma társai közé. A mélyszegénységből érkező fiú végül olyan motivációt kap a zenei központban töltött hónapoktól, ami örökre megváltoztatja a jövőről alkotott reményét.

Sok Antihoz hasonló szerencsétlen sorsú fiatal él az országban. Ott, ahol Ön talán még soha nem járt. Egy olyan utca legvégén, ahonnan nézve nincsenek álmok és lehetőségek, és ahonnan az élet a legreménytelenebb arcát mutatja. Van köztük tehetséges, igazán tehetséges. Ne hagyjuk, hogy elvesszenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!