Veszprém

2014.11.26. 16:45

Somogyi Erika mentésirányító a Mindennapok hőse lett

Somogyi Erika mentésirányítóra szavaztak a legtöbben a a Mindennapok hőse kiírásban az egészségügyi dolgozók között.

Marton Attila

Somogyi Erika több mint húsz éve dolgozik a mentőszolgálatnál, 2006 decembere óta Veszprémben.

– A középiskolában azért választottam annak idején a mentőket, mert nyomás alatt, stresszes helyzetekben tudom magamból kihozni a maximumot – mondja a mentésirányító, aki szerint a legfontosabb tényező a munkájukban az idő – egy-egy percen ugyanis életek múlhatnak.

A mentésirányító legfőbb feladata a mentési feladatok felvétele: a 104-es és ügyeleti hívások fogadása, majd ezek alapján olyan formában kell rögzíteniük a bejelentést, hogy a mentésvezető, akinek átadja az információkat, felelősségteljesen dönthessen.

– Mentésirányítóként akkor járok el a legjobban, ha megpróbálom megérteni a betelefonálót, és higgadt ma-radok. Ezzel ugyanis csökkentem a frusztrációját, és együttműködővé tudom tenni – magyarázza. Úgy véli, elsősorban azért dolgozik ennyi év után is mentésirányítóként, mert dr. Czirner Józseftől, első főnökétől rengeteget tanult, s az egykori vezetőnek elévülhetetlen szerepe van abban, hogy a Veszprém megyei mentők igazi szakmai közösséget alkotnak a mai napig. Erika az évek során folyamatosan képezte magát, s annak érdekében, hogy a bejövő hívásokat és a stresszes helyzeteket még jobban tudja kezelni, mentális szakemberként is diplomázott.

– Amikor meghallok egy hangot a telefonban, akkor még fogalmam sincs, ki beszél a vonal túlsó végén, milyen az élete, de így, ismeretlenül is segíteni tudok neki, s ez jó érzéssel tölt el. Talán ezért is szeretem a munkám - gondolkodik el, majd a pályán eltöltött évek legemlékezetesebb pillanataként felidéz egy esetet, amikor telefonon adott tanácsai segítségével élesztettek sikeresen újjá egy embert.

Arra a kérdésre, miért gondolhattak rá ennyien a szavazáskor, a tisztességet és a becsületességet említi; személyiségéből is fakad, hogy mindig nyíltan vállalja a véleményét, s nem tér ki a viták elől sem. Bár nem tudja, mit hoz a holnap, a következő telefonhívás, ám abban biztos, hogy felelősségvállalás és alázat nélkül ezt a munkát nem lehet csinálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!