Veszprém

2016.10.16. 18:10

Szakma és hatóság találkozója

Az utóbbi másfél évben számos jogszabályi változás érte az építőipart: megújult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ), módosult az építőipari-, a kivitelezést szabályozó törvény. Újdonság a lakóépületek egyszerű bejelentése. A fórumon a változásokat átfogó összefoglalót és a hatóság részéről gyűjtött tapasztalatokat osztották meg a szakmával.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Veszprém Megyei Mérnöki Kamarával közösen szervezett építőipari fórumot. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatot Glöckl Antal tűzoltó őrnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője mutatta be. A szakember elmondta, a korábbi OTSZ-ek több száz oldal terjedelműek voltak, konkrét műszaki megoldásokat tartalmaztak. Ezzel szemben az új szabályozás új szemléletet is hozott. A mindössze 150 oldal terjedelmű OTSZ csak a szükséges minimális biztonsági szintet határozza meg, nincs konkrét műszaki megoldás. Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekből (TVMI) jelenleg 12-t adtak ki. Engedélyezési terv szintjén nőtt a tűzvédelmi tervezés mozgástere, így a felelősség is. Ugyanakkor az engedélyezési tervek egyre kevesebb konkrétumot (a kivitelezéshez szükséges releváns információt) tartalmaznak. Kiviteli szinten is nagyobb felelősség és elkerülhetetlen a tűzvédelmi munkarész készítése (ami az épületek túlnyomó részénél egyébként is kötelező).

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzatot Glöckl Antal tűzoltó őrnagy mutatta be Fotó: Tremmer Tamás

A legfontosabb változások közé tartozik, hogy megszűnt az épületek tűzveszélyességi osztályba sorolása (csak anyagokra vonatkozik). Nincsenek tűzállósági fokozatok. Nincs tűzterhelés-számítás. Változott a tűzoltó készülékek darabszámának meghatározási módja. Módosult a hő- és füstelvezetés (ablakok szabad nyílásfelületeinek meghatározása). Megszűnt a többszintes, középmagas fogalom. Új elem a kockázati osztályba sorolás, melyet a tűzvédelmi tervező határoz meg.

A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek áttekintését Hegedüs Csaba tűzvédelmi alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője vállalta. A jogszabály az elvárt biztonsági szintet konkrétan meghatározza, ugyanakkor választható műszaki megoldások vannak, amelyekkel az elvárt biztonsági szint teljesül.

Többek között kiterjed a tűzterjedés elleni védelemre; a kiürítésre; a hő és füst elleni védelemre, a tűzoltóegységek beavatkozását biztosító körülményekre; a beépített tűzjelző berendezés tervezésére, telepítésére, a beépített tűzoltó berendezés tervezésére, telepítésére; a villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelmére, a számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimulációra; a szabadtéri rendezvényekre.

A kivitelezők és üzemeltetők szemszögéből Patányi Péter építésügyi tűzvédelmi tervező vesézte ki az OTSZ-t. A legfontosabb számukra, hogy megszűnt a helyiségek tűzveszélyességi osztályba sorolása (az anyagokra azonban megmaradt). Helyette kockázati osztályok vannak. Az osztályba sorolást új létesítés esetén mindig el kell végezni.

A munkavédelmi ellenőrzési tapasztalatokról, a főbb jogszabályváltozásokról Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője tartott előadást. Elmondta, ez évben szeptember 30-ig 573 munkáltatót ellenőriztek, 435-nél találtak szabálytalanságot, amiben 4044 személy volt érintett. 213 építőipari tevékenységet néztek meg, ezeken 135-nél volt szabálytalanság. Főbb hiányosságok: be- és leesésveszély; földomlás elleni védelem hiánya; védőburkolatok hiánya; egyéni védőeszközök használatának elmulasztása; áramütésveszély.

Ez évben a megyében kettő halálos, egy súlyos, és öt csonkolásos baleset történt. Idén 996 feketefoglalkoztatással érintett munkavállalót találtak, ezek fele az építőiparból került ki. A főosztályvezető beszélt a munkavédelemről szóló törvény változásairól is. A 2016-ban életbe lépett építőipari jogszabályi változásokról és azok tapasztalatairól Szabó Beáta építésfelügyelő (Veszprém Megyei Kormányhivatal, Építésügyi Főosztály) adott átfogó tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!