Veszprém

2014.06.20. 11:05

Szorongás ellen evés

Veszprém - Szakmai napot tartottak pénteken a Csolnoky Ferenc Kórházban.

Varga Domokos Péter

A modern ember a legritkább esetben éhes, mégis szeretünk nassolgatni, valamit folyamatosan rágni. Ezzel általában  a belső feszültséget, szorongásokat próbáljuk levezetni. Ezt a Csolnoky Ferenc Kórházban tartott szakmai napon mondta el Illésné Vörös Szilvia szakpszichológus, mentálhigiénikus. Az előadó többek között rámutatott, étkezésünk, étkezési szokásaink szoros egységet alkotnak lelki egészségünkkel. Az étkezési kultúra változását történetiségében mutatta be, és jutott el odáig, hogy a mai fogyasztói társadalom tulajdonképpen az ember hajdani gyűjtögető életmódjában gyökerezik: az evolúció során azok maradtak fenn, akik folyamatosan találtak élelemet és folyamatosan táplálkoztak. Ma hiába állnak előttünk a táplálkozástudomány racionális érvei, mégsem eszerint étkezünk. Akiket műtéttel szabadították meg a kilóiktól, például gyomorszűkítést végeztek náluk, azok között lényegesen több a lelki problémákkal küzdők száma, magasabb az öngyilkossági arány is. Az érdekes tények, adatok sorában elhangzott például, hogy Amerikában több ember hal meg elhízás következtében, mint éhezés miatt.

 

A Csolnoky Ferenc Kórház a lelki egészségfejlesztő programra a Magyar Individuálpszichológia Egyesülettel együtt nyert uniós támogatást – tudtuk meg Szélesné dr. Ferencz Edit pszichoterapeutától, a projekt gazdájától. Elmondta, az összeg egy évre nyújt fedezetet a kétezer főt foglalkoztató kórház dolgozói számára tartott egészségfejlesztő programokra, de azt követően még három évig néhányat fenn kell tartani közülük. A megvalósításba bevonták a veszprémi, pszichiátriai dolgozókat, pszichológusokat, gyógypedagógusokat, szociális munkásokat tömörítő Ép Lélek Egyesületet is. Az elmúlt egy év során – munkaidőn kívül – különféle csoportprogramok zajlottak, például relaxációs, esetmegbeszélő (az orvosok számára), szülők szabadegyeteme.

Szakmai napot ezt megelőzően már tartottak tavaly szeptemberben, a mostani tematika a testi-lelki egészség köré csoportosult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!