Veszprém

2013.06.11. 18:33

Szerencsésen megúszta a liftaknába zuhanást

Bató Anna kisebb sérülésekkel megúszta a zuhanást, de senki nem kérne abból a helyzetből, amibe pénteken éjszaka került. Ömlött a fejéből a vér, miközben ki kellett másznia a 120 centiméteres liftaknából, úgy hogy nem tudta, melyik kábel csapja agyon, vagy mikor zuhan rá a lift.

Halmos György

A baleset kiváltó oka szándékosság, vagy műszaki hiba lehetett - mondja az asszony, akinek fejsérüléséből pénteken veszik ki a varratokat. Karján még mindig jól látszanak a péntek éjszakai baleset nyomai, jókora zúzódások. Szerencsétlen és szerencsés véletlenek egyaránt közrejátszottak ebben a balesetben. Jó például az, hogy nem a hatodikon akart beszállni a liftbe. Több emeletnyi zuhanást nehezen élt volna túl.

Bató Anna szerencséje a szerencsétlenségben, hogy könnyű sérülésekkel megúszta a zuhanást. (Fotó: Penovác Károly)

Az éjfél körül hazatérő asszony felkapcsolta a villanyt a lépcsőházban, majd a bejárati ajtótól néhány méterre lévő lifthez ment. A liftaknában sötét volt, ami nem számított rendkívülinek, hiszen nemegyszer előfordult, hogy kiégett a kabinban a világítás, ezért eszébe sem jutott, hogy nem a szinten áll a lift. (Amikor felkerestük a sérült nőt, már minden szinten világított a lámpa az aknában. A liftben egy A4-es lapon arról tájékoztatták az ott élőket, hogy karbantartási munkálatok folynak. Valaki a munkálatokkal kapcsolatos tájékoztatáshoz tollal hozzáfűzte: "időben".)

A balesethez vezető másik, ám már szerencsétlen véletlen az volt, hogy az asszony ki tudta nyitni a liftajtót, és mivel ez általában azt "jelenti", ott a lift, azzal a lendülettel már fordult is be. Felmerül a kérdés: valóban véletlenül maradt nyitva az ajtó? A megsérült Bató Anna  azt állította: a gondnok szerint csak egy speciális kulccsal lehet a liftajtót kinyitni úgy, ha nem a szinten áll a lift. (Abban az esetben ugyanis, ha a lift nem a szinten áll, éppen a balesetek elkerülése érdekében az ajtót nem lehet ki nyitni.) Megszokott mozdulattal nyitotta az asszony a liftajtót, de az aknába esett, ami szerencsére csak 1,2-1,3 méter mély - a földszintről.

A képet a sérült asszony készítette a liftaknáról, amelybe beleesett

- Egy ismerősöm hívott, miután megtudta, hogy engem ért a baleset, és azt mondta: szerencsém volt, mert, ha a liftakna aljában lévő rugóra esek, akkor még tragédia is lehetett volna a dologból - mesélte az asszony. - Nagyon megijedtem, azonnal egyik barátomat hívtam, aki elvitt a kórházba, ahol összevarrták a fejbőrömet. Az akna mélyén lévő táskámat és a kezemből kihullott más dolgaimat egy fiatalember hozta fel. Szombaton reggel hívtam a gondnokot, aki kihívta a rendőrséget.

- Azt mondta nekem a gondnok, hogy csak szándékosan tehette valaki, amitől én el voltam képedve, hiszen sokkal rosszabb vége is lehetett volna ennek - mondta a nő. Hozzátette, hogy speciális kulccsal lehet csak kinyitni a liftajtót, ha nincs a szinten.

Bató Anna a balesete óta, ha teheti, nem jár lifttel, inkább felmegy gyalog a hatodikra.

 

Balog István gondnok azt mondta, kizárható a műszaki hiba, mert szombaton, a baleset után átvizsgálták a liftet, ezért szinte biztos benne, hogy szándékosan nyitotta ki valaki a liftajtót. Kedden tájékozódott az ügyben a rendőrségen, információi szerint vizsgálják az esetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!