Veszprém

2015.05.12. 14:58

Szeretföld - Veszprémi film készül a háborúról, a háború ellen

Veszprémi alkotók, színészek, zenészek, civil szervezetek összefogásával és közösségi finanszírozással készül játékfilm Szeretföld címmel idén nyáron, Buvári Tamás rendezésében.

veol.hu

A Magyar Filmszemle-díjas rendező a forgatókönyvet Iancu Laura Szeretföld című kisregényéből írta. Az eredeti mű, mely az első világháború idején játszódik Csángóföldön, egy zárt kolónia társadalmának életén keresztül meséli el a háború egyénre és közösségre tett hatásait. A hit és a remény elvesztéséről és megtalálásáról szóló történetnek aktualitást ad a szomszédunkban zajló háború: éppen ezért a film alkotói a jelenben, illetve egyfajta „időtlen világban” kívánják ábrázolni a történetet.

Részlet a készülő filmből (Péterke - Buvári Csege) Fotó: Ladányi János

A rendhagyó formában, civil összefogással, közösségi finanszírozással és támogatói háttérrel készülő játékfilm élénkíteni kívánja Veszprém város és vidéke alternatív kulturális életét, a közös alkotótevékenység révén szorosabbra fűzné a városban élők, a helyi emberek kapcsolatát, valamint felhívja a figyelmet a jelenleg zajló háborúkra, és azok következményeire.

A Szeretföld-projektet már most több művész - Kőrösi Csaba, Ladányi János, Lipták Jeanne, Módri Györgyi, Máté P. Gábor, Rozsnyói Péter, Turós-Máté Kinga, Trócsányi Gergely, stb. - és egyesület - Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, ITTMOST Egyesület, Máltai Szeretetszolgálat, Veszprém fest Alapítvány, Civil Ház, Várfok Alapítvány, VEKKORD stb. - támogatja. A film alkotói ugyanakkor további egyesületek, civil szervezetek, baráti társaságok, magánszemélyek csatlakozását várják. A lehetőség mindenki számára nyitott, hogy segítse a munkát, vagy tevékenyen részt vegyen a film forgatásában.

Részletek a készülő filmből: Magdolna - Turós-Máté Kinga (Fotó: Ladányi János)

Józsa, az építész - Kőrösi Csaba (Fotó: Ladányi János)

A Szeretföld-projekt a Pannonfíling Klub május 20-án, 17 órakor, a Hangvilla Kamaratermében (3. emelet) tartott rendezvényén mutatkozik be részletesen, ahol az érdeklődők előzetest láthatnak a készülő filmből, és személyesen is megismerkedhetnek az alkotókkal.

A film javát idén augusztusban tervezik forgatni Veszprémben és a Veszprém környéki falvakban. A nézők a film munkakópiáját már októberben megtekinthetik a XI. Pannonfíling Mozgóképes Találkozón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!