Veszprém

2015.07.24. 18:57

Szimbolikus ölelés - rekordkísérlet

Veszprém - Bár nem sikerült megdönteni a célul kitűzött rekordot, több száz fő részvételével közös megmozdulást szerveztek a várban.

Marton Attila

A veszprémi vár szimbolikus átölelését, élőlánccal való körbevételét tűzte ki célul az Édesvíz Természetbarát Egyesület, ám mintegy százméteres sor hiányzott a rekorddöntéshez. Az akcióra délután négy órától kezdtek regisztrálni a résztvevők, a legtöbben az Óváros téren gyülekeztek, végül az eredetileg 18 órára kitűzött rekorddöntési kísérlet kezdetét fél hétre módosították. A tervek szerint az Óváros térről a Korsós lány szobortól lefelé a lépcsőkön a Deák és Úrkút utcákon át a Benedek-hegyi lépcsőn keresztül a Jókai és Sziklai utcákon át értek volna vissza a térre. A távolsághoz nyolcszáz résztvevőre lett volna szükség. Bár a Deák és Úrkút utcáknál elegen gyűltek össze, a Jókai utcában már nem voltak annyian, hogy körbeölelhessék a várat. A szervezők végül úgy döntöttek, a vár belső részén alkotnak egy nagy ellipszist a Hősök kapujától a Szentháromság térig. Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora elmondta, dicséret illeti azokat, akik a hőség ellenére is megpróbálták megdönteni az épületátölelés korábbi csúcsát.

A szervezők végül úgy döntöttek, a vár belső részén alkotnak egy nagy ellipszist a Hősök kapujától a Szentháromság térig. Fotó: Balogh Ákos

Sebestyén István hozzátette, míg a debreceni rekord esetében - amikor a Nagytemplomot és a múzeumot hatszázötvenen ölelték körbe - a sík terep miatt a helyszín néhány személy által is jól bejárható volt, addig Veszprémben a vár környékének földrajzi adottságai megnehezítették a szervezők dolgát. A Magyar Rekordok regisztrátora reményét fejezte ki, hogy a szervezők nem adják fel, és rövidesen újra rekordkísérletbe fognak.

Eredetileg az ölelés Guinness-rekordját szerettük volna megdönteni, ehhez azonban nyolcezer résztvevőre lett volna szükség, mondta érdeklődésünkre Vrazsovics Gáborné, a várölelelést szervező Édesvíz Természetbarát Egyesület vezetője. Mivel a legnagyobb közösségi oldalon az eseményre részvételüket ígérők száma ezer alatt maradt, ezért az ölelés hazai, debreceni rekordjának megdöntését tűzték ki célul, amely végül valamivel több mint száz méter híján nem sikerült. A résztvevőkön ez nem múlt, diákok, családosok és idősebbek is közreműködtek a rekordkísérletben.

A szervezésben az Építők Természetbarát Sportegyesület, a Lélektér Alapítvány, a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete, a Várfok Alapítvány, a Veszprémi Nők Kerekasztala, a veszprémi önkormányzat, a Veszprémi Civil Ház, valamint a dózsavárosi polgárőrség és az egyik osztrák bank magyarországi leányvállalata is segített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!