Veszprém

2012.12.13. 17:58

Szorosabb kapcsolat - Konferencia a visegrádi négyek részvételével

Veszprém - A visegrádi négyek közötti szorosabb együttműködés lehetőségeiről, új területeken történő kapcsolatfelvételekről is szó esett Veszprémben azon a konferencián, amelyen a környékbeli országok nagykövetei vettek részt.

Halmos György

A vendéglátó magyar fél részéről Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy Közép-Európát újra fel kell fedezni, újra kell határozni. Hozzátette, hogy a közös államiságon kívül közös kulturális hagyomány teremtette kapcsolat van a térség államai között. - Az első világháború kezdete a külön utat is jelezte. A háború végétől mindannyian külön államban folytattuk utunkat, most talán eljött az idő, hogy ismét újradefiniáljuk Közép-Európát - mondta Navracsics Tibor. Hozzátette, hogy ennek jegyében jött létre a Pannon Egyetemen a közép-európai tanulmányokkal foglalkozó központ is, ami már lengyel és horvát nyelven tanfolyamokat is tart és a térséggel kapcsolatos tárgyakat tanít.

 


Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a nagykövetek részvételével zajlott konferencián elmondta, Közép-Európát újra kell definiálni (Fotó: Orosz Péter)

A konferencia célja az is, hogy megbeszéljük a Közép-európai együttműködés lehetőségeit, hiszen 2014-ben, amikor Magyarország a Visegrádi Négyek és a Közép-Európai Kezdeményezés elnöki posztját látja el, akkor a rendezvényekkel és a vitákkal megkezdhetjük az újradefiniálás folyamatát.  A plenáris ülésen a hozzászólók leginkább arról beszéltek, hogy hol, melyik szférában látnak együttműködési lehetőséget, így szó esett a politikai, az energetikai, a közlekedési, illetve infrastrukturális, valamint a tudományos élet és a kutatások területéről. A tudományos kutatások megalapozása érdekében január 1-jétől kezdi meg működését a Pannon Egyetemen a Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézet szervezeti egységeként működő Regionális Tanulmányok Kutatóközpont. A TNTI keretében a térség politikai és történeti aspektusaival foglalkozó kurzusok valamint szakmai rendezvények, kutatások szerveződnek. A rendezvényen Helena Bambasova cseh, Gordan Grlić Radman horvát, Roman Kowalski lengyel, Peter Weiss szlovák, valamint Darja Bavdaž Kuret szlovén nagykövet is felszólalt. A konferencia délután a közigazgatás, területpolitika, határon átnyúló együttműködések témákkal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!