Veszprém

2017.03.28. 20:25

Tanár és tudós - A legújabb kutatási eredmények

Veszprém - Brusznyai Árpád életét, munkásságát és az 1956-os forradalomban betöltött szerepét is vizsgálták a mártírról elnevezett kutatócsoport konferenciáján kedden.

Marton Attila

A Pannon Egyetem Irodalom és Kultúratudományi Intézete által létrehozott Brusznyai Árpád-kutatócsoport a mártír tevékenységének és sorsának tudományos igényű feltárására törekszik. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, a tudósok feladata, hogy az oktatás és a kutatás mellett az ismereteket a társadalom felé is közvetítsék. Hozzátette, Veszprémben ennek 1956 kapcsán kiemelt jelentőséget ad, hogy a város meghatározó szerepet játszott a forradalomban.

Ritoók Zsigmond a mártírral kapcsolatos személyes emlékeiről beszélgetett Szávai Dorottyával  Fotó: Balogh Ákos

Horváth Géza, az intézmény Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja kiemelte, Veszprém emlékezéskultúrájának szerves részét képezi a kutatás témája. Elmondta, a kutatócsoportban veszprémi és budapesti munkatársak vesznek részt. A konferencián Ritoók Zsigmond klasszika-filológus emlékezett egykori diák- és tudóstársára, míg Lator László költő személyes emlékeit Szávai Dorottya egyetemi docens egy korábbi beszélgetésük alapján ismertette. Az előadások Brusznyai Árpád pedagógusi tevékenységét, klasszika-filológusi munkásságát, valamint a mártír és társai 1956-os koncepciós perét is bemutatták. A konferenciának otthont adó terem előtt Brusznyai Árpád életútját bemutató kiállítást nyílt. A tablókon számos olyan dokumentum másolata látható, amely most először kerül a nyilvánosság elé, köztük levelek, fényképek, jegyzőkönyvek, a mártír személyes iratai és jegyzetei, valamint felesége naplórészletei. Nagy András egyetemi docens, a kutatócsoport vezetője elmondta, a kiállítás anyagát adó dokumentumokból kötetet jelentetnének meg.

Brusznyai Árpád életét bemutató kamarakiállítás nyílt a konferencia alatt.

A konferencián részt vett Brusznyai Margit, a mártír lánya, és Brusznyai Árpád több egykori tanítványa is.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!