Veszprém

2014.11.12. 16:05

Körforgalommal tehermentesítik a belvárost

Veszprém – Ugyan már használják az autósok a Radnóti Miklós térnél kialakított körforgalmat, a jogerős engedélyre még várni kell.

Balassa Gergő

Hamarosan átadják az észak-déli közlekedési főtengelyt, melynek kiépítésére a városi önkormányzat mintegy 360 millió forintot nyert. A beruházás eredményeként csökkenni fog a városon belüli torlódás, a környezeti terhelés, valamint javul a déli iparterületek megközelíthetősége a város északi részeinek irányából. A nyomvonal mentén ingyenes és fizetős parkolókat is kialakítanak.

A város elképzeléseiben az észak-déli főtengely nyomvonalának kiépítése már a 70-es évek óta szerepel, az új útszakasz megépítésének elsődleges célja a Budapest út Hotel előtti szakaszának, valamint a Budapest út Brusznyai Árpád út Mártírok úti csomópont és a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca előtti csomópont és a Radnóti Miklós tér közötti szakaszának tehermentesítése, számolt be erről november 12-én Józan György, a Városfejlesztési Iroda Infrastruktúra Fejlesztési Csoport vezetője. Hozzátette, ekkora volumenű útépítés, új nyomvonal kiépítés az elmúlt tíz évben nem volt Veszprémben. Elhangzott, a kerékpáros kapcsolat is javulni fog az új nyomvonallal.

Az észak-déli közlekedési főtengely a Budapest-Jutasi úti körforgalmú csomópont déli ágához csatlakozva, az Ady Endre utcai elágazás után új nyomvonalon, a Levendula üzletház előtt (Szikvíz parkoló) vezet végig a Radnóti Miklós térig.

A beruházás keretében összesen mintegy 624 méter hosszúságú útszakasz épült, illetőleg újult meg. A kivitelezés során a Muskátli u. 2-8. számnál, a főtengely keleti oldalán külön parkolót alakítottak ki, ez fizetős parkoló lesz, az egyirányú forgalmat lebonyolító Ádám Iván utca csatlakozását átépítették, derékszögben vezették rá a főtengelyre. A Radnóti Miklós téren háromágú körforgalmú csomópontot hoztak létre a Bajcsy-Zsilinszky utca bekapcsolásával, a csomópont déli ága egy újabb, négyágú körforgalomba fut, biztosítva a kapcsolatot a főtengely és az Almádi, Ibolya, valamint Rózsa utcák között. Az észak-déli közlekedési nyomvonal mentén közös gyalogjárdát és kerékpárutat építenek ki. Az Ádám Iván utca egyirányú forgalmi rendje megmarad. A kivitelezési munkálatok befejezéseként még a téli időszak beköszönte előtt megtörténik a növénytelepítés.


A Radnóti Miklós téren háromágú körforgalmú csomópontot hoztak létre a Bajcsy-Zsilinszky utca bekapcsolásával, a csomópont déli ága pedig egy újabb, négyágú körforgalomba fut bele
(Fotó: Penovác Károly)

Kovács Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, az Ádám Iván utca melletti körülbelül 150 férőhelyes murvás parkoló megszűnésével az autósok a környező kis utcákat veszik igénybe parkolás céljából. A Városüzemeltetési Iroda vezetője kiemelte, a városi önkormányzat és a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. tervezi a parkolási rendszer felülvizsgálatát, melynek első lépései már elkezdődtek.

A beruházás áprilisban tartott projektnyitó sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester kiemelte, a város közlekedésfejlesztési koncepciója kiemelten foglalkozik a belváros tehermentesítésével, az észak-déli tengely megvalósításával könnyebb és gördülékenyebb közlekedést várhatunk majd a Hotel előtti szakaszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!