Veszprém

2014.03.15. 12:12

Ünnepi megemlékezést tartottak Veszprémben, a Dózsa téren

Veszprém - Elsősorban magyarok vagyunk, ebben kell egyetértésre jutnunk, mondta dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, a veszprémi ünnepi megemlékezés szónoka a Dózsa téren.

Balla Emőke

Március számunkra nemcsak a virágzás, a tavasz ünnepe, hanem a forradalom, a magyar ifjúság, a polgári Magyarország születésének ünnepe. Az áprilisi törvények megalkotásával Magyarország a polgári nemzetek sorába lépett, emelte ki a miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter március 15-én. Dr. Navracsics Tibor a béke, szabadság és egyetértés jelentését osztotta meg a Dózsa téren ünneplő veszprémi polgárokkal. A béke nem csupán a háború nélkülözése, a szabadság több, mint az elnyomás alóli fellélegzés. Olyan, mint a levegő; éppúgy szükségünk van a szabadságra, mint a levegőre. A szabadság azt jelenti, betartjuk saját szabályainkat, megvan hozzá az erkölcsi erő, elszántság, akarat. Az egyetértés a dolgokban való azonosság. "Az egyetértés a nemzet ügyeiben, a közügyek lényegét jelentő kérdésekben való azonosságot jelenti. Azt a tudatot, hogy mindenekelőtt magyarok vagyunk. Csak ezután következik, hogy baloldaliak vagy jobboldaliak, katolikusok vagy protestánsok, hívő emberek vagy nem hívők. Elsősorban magyarok vagyunk. Abban kell egyetértenünk, hogy a magyarság számára mindezek a kérdések megoldatlanok. Innen nézve március 15-e öröksége rendkívül súlyos örökség. Megteremtettük-e a békét, a társadalmi igazságosságot, meg tudtuk-e tartani a szabadságot saját akaratunkból, önkéntes együttműködésünkből? Egyet tudunk-e igazán érteni abban, hogy a legfontosabb az, magyarok vagyunk? Ezt közösen kell megoldanunk" - mondta dr. Navracsics Tibor.

A veszprémi ünnepi megemlékezésen és koszorúzáson a Dózsa György Általános Iskola tanulói, a Gabona zenekar, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és helyi alakulata adtak műsort. A Dózsa tér megtelt emlékezőkkel, családok ünnepeltek együtt.

Az este hat órára tervezett fáklyás felvonulás a rossz idő miatt elmaradt.

 

Kapcsolódó cikkek:

Megnyílt a Hősök kapuja

Tavaszi fesztivál március idusán Balatonfüreden

Áder: 1848. március 15-e modern politikai nemzetünk születésnapja

Neveljük gyerekeinket '48 szellemében! - Megemlékezés Balatonalmádiban

A megyei és a sümegi önkormányzat együtt emlékezett - Elismerés munkatársunknak

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti ünnepen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!