Veszprém

2015.05.05. 14:13

Ünnepi szentmise

Veszprém - A Gizella napok egyik központi programja a szombat délelőtti szentmise, ahol Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mond szentbeszédet.

Balla Emőke

A főegyházmegyei zarándoklatot május 9-én tartják a Szentháromság téren, Boldog Gizella ereklyéjének jelenlétében. A szentmise végén harmadik alkalommal adják át az egyházi iskolákban kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákoknak a Szent Imre-díjakat. A mise után a bazilikában zenés áhítat lesz, ahol közreműködik a Szent Mihály Bazilika kórusa és gyermekkara, mondta Márfi Gyula veszprémi érsek a keddi sajtótájékoztatón. A misén részt vesznek több női és férfi szerzetesrend képviselői - felszentelt papok, testvérek, nővérek -, akik szombat délután a Szaléziánum programján, a Szerzetesek udvarában is bemutatkoznak. Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály bazilika plébánosa hozzátette: idén, az Istennek szentelt élet évében a szerzetesekkel együtt miséznek. Az alkalommal Rómához, a Szentatyához való hűséget jelzik, illetve a fiatalokkal is szeretnék megismertetni a szerzeteseket. A főegyházmegye egyházi iskoláinak diákjai egy akadályversenyen, játékos tudáspróbán vesznek részt, a Padányi Katolikus Iskolától indulva a Margit romokon keresztül a várba érkezve, közölte Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója.

Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója elmondta: a Gizella napok ünnepélyes megnyitóját, a „Test és lélek a Nagy Háborúban” című kiállítást szerda délután a Gizella gyűjteményben tartják. Az ezt követő ünnepi koncerten fellép a Mendelssohn Kamarazenekar, pénteken a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban Madarassy István ötvös-szobrászművész kiállítása nyílik. Vasárnap délután első világháborús katonadalokat ad elő a Magyar Honvédség Légierő Zenekara az Érseki palotában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!