Veszprém

2016.06.09. 14:35

Vannak keresztény határaink? - A migránskérdésről rendeztek ökumenikus konferenciát a református gyülekezetben

Veszprém - ÁtutaZóna - Vannak keresztény határaink? címmel ökumenikus konferenciát rendeztek a migránskérdésről a Kálvin János parki református templomban.

Balla Emőke

A bevándorlás témaköre az egyik legdominánsabb téma ma Európában. A bevándorlással összefüggő hírek, beszélgetések, értekezések és politikai-földrajzi jelentések azzal a kihívással is szembesítenek, hogy a civilizációs és geopolitikai változások fel-erősítik a félelmeket. Az előadók a keresztyén értékrendből adódó feladatokra és feszültségekre is rámutattak, mondta Závodi Zsuzsa, a református gyülekezet lelkésze, a konferencia szervezője.

A konferencia résztvevői hazai és külföldi előadókat hallgattak
Fotó: Református gyülekezet

Korzenszky Richárd OSB tihanyi perjel a keresztény hit kultúrformáló és civilizáló hatásáról is beszélt, amikor kiemelte, a befogadásnak és jövevény szerepnek is van kultúrája. Előadása címe Szent Benedek regulájában olvasható: Minden érkező vendéget úgy fogadjanak, mint magát Krisztust. Úgy fogalmazott: Azok, akik ideérnek, itt hontalanná válnak. Amíg ebből honfoglalás lesz, évszázadok telnek el. De mennyi idő kell ahhoz, hogy az európai keresztény eredetű populációt túlszárnyalja, túlnője a bevándoroltak populációja? Nem lehet feltétel nélkül, bármit, bárhol, bármikor megtenni.

Hegedűs Márk és Kalocsai Richárd szegedi újságírók képes beszámolóval illusztrálták személyes tapasztalataikat a röszkei és magyarkanizsai (Szerbia) befogadótáborban tapasztalt körülményekről. Szilágyi István politológus, a Pécsi Tudományegyetem politikai földrajzi tanszékének professzora Kultúrák találkozása az Ibériai-félszigeten: Spanyolország címmel tartott előadást. Szilágyi István rávilágított a népvándorlás okaira, a szellemi, vallási és identitásbeli tényezők fontosságára. A spanyol példa azt mutatja, hogy a bevándorlás spanyol földön mindig létezett, de az 1990-es évektől nőtt a demográfiai és gazdasági jelentősége. A bevándorlás együtt jár gazdasági, társadalmi és geopolitikai változásokkal: Spanyolországban nőtt a multikulturalizmus, a párhuzamos társadalom, és a születések száma is. Douwe Boelens Brüsszelben élő protestáns lelkész arról beszélt, miként látják a belga keresztyének a bevándorlás kérdéseit. Milyen feladatokra tud igent mondani az egyház, egy konkrét gyülekezet a vallások közötti párbeszéd elősegítése érdekében? A brüsszeli lelkipásztor elmondta, a belga egyházak aktív segítőszolgálatot vállalnak a menekültek között, a diszkrimináció ellen egyházi összefogással igyekeznek fellépni. Saját egyházközségük néhány kisgyermekes családot fogadott be, hogy azok pár hónapig a templomban lakjanak.

A fórumbeszélgetés és a műhelyeken a párbeszéd fontossága, a krisztusi iránymutatás, a közös nyelv, a erkölcsi, kulturális, civilizációs és keresztény értékek kerültek előtérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!