Veszprém

2014.01.08. 18:00

Városi szudokuverseny

Veszprém - Szudokubajnokságot rendeznek január 13-án, hétfőn a Városi Művelődési Központban.

Marton Attila

A vetélkedőt negyedszer szervezi meg Sótonyi Sándor, aki évek óta foglalkozik logikai játékok fejlesztésével.

A hétfői városi vetélkedőn bárki indulhat, most sincs nevezési díj és korhatár sem. Pontosabban a nevezés részeként két feladatot kell megfejteniük a versenyzőknek: négyes csoportban dolgozva egy 4x4-es táblán kell a megadott szabályok alapján megoldaniuk egy feladatot, míg a bemelegítés második részeként egy 9x9-es táblán, a játékfejlesztő saját változatát kell megfejteniük.

A versenyfeladat, amelyet természetesen már mindenki önállóan old meg, egy hagyományos 9x9 mezőből álló szudoku példa, némi könnyítéssel: a 3x3-as négyzetek, valamint a sorok és oszlopok mellett a tábla két átlójában is figyelni kell arra, hogy 1-től 9-ig szerepeljenek a számok.

A versenyt az nyeri, aki a leggyorsabban hibátlanul megoldja ezt az úgynevezett diagonális szudokut. A Első Veszprémi Bajnokságnak nevezett versenyt 2009-ben Sasvári Krisztina nyerte, másodszor egy balatonkenesei fiatalember, Encz Koppány győzött, a harmadik bajnok a balatonfüredi Kupcsik György lett.

A közhiedelemmel ellentétben a szudoku nem japán találmány, hanem egy amerikai építész, bizonyos Howard Garns alkotta meg a fejtörőt még a hetvenes évek elején, és egy hajós vitte el Japánba, ahol aztán gyorsan népszerűvé vált a nyolcvanas években.

Ezt az is bizonyítja, hogy már ebben az évtizedben több száz változata született az alapjátéknak, ad történeti áttekintést Sótonyi Sándor. A játék kitalálója, Garns 1989-ben meghalt, így már nem érte meg, hogy a világ minden részén közkedveltté vált az általa megalkotott fejtörő, részben annak is köszönhetően, hogy 2004-ben a londoni The Times is megjelentetett egy szudokut.

A játék első világbajnokságát 2006-ban Olaszországban, a hatodikat pedig Magyarországon, Egerben rendezték 2011-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!