Veszprém

2016.03.11. 18:01

Végig varrt történelem - A szabadságharc katonai ruházata népszerűnek számít

Veszprém - Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc volt az az időszak, amikor a magyar huszárok pompáztak a ruháikban.

Kutasi Zsófia

– Talán a legdíszesebb és legérdekesebb volt az 1848-as időszak katonai ruházata, akkor voltak legszebbek a huszárruhák. Előtte sokkal egyszerűbbeket készítettek, majd az első világháború idején már szintén dísztelenedett a viselet – tudtuk meg Tóth Istvántól, az egyik szabóság vezetőjétől.

Rengeteg munka van egy-egy huszárruha elkészítésében. A lényeg a zsinórozás, aminek annak idején nem csak díszítő, hanem funkcionális szerepe is volt: a fémszálból készült zsinórok felfogták az ütéseket, megvédve a ruha viselőjét a kardcsapásoktól. Később, a lőfegyverek korában már nem volt célszerű a díszített ruházat, nem volt szabad csillogni, mert azt az ellenség, a mesterlövész hamar meglátta. Ezért a ruhák egyre inkább egyszerűsödtek, minden fém, minden díszítés eltűnt róluk, mára pedig terepszínűvé vált a hadi viselet.

Talán a legdíszesebb és legérdekesebb volt a ’48-as időszak katonai ruházata, akkor voltak legszebbek a huszárruhák – tudtuk meg Tóth Istvántól, a belvárosi szabóság vezetőjétől (Fotó: Penovác Károly)

1848 előtt egy ideig a gyalogságnak hófehér ruhája volt, de azt is megszűntették, mert demoralizálta a hadsereget a fehér viseleten átütő piros vér.

A szabásminták mellett a történelem alapos ismerete is szükséges a korhű ábrázoláshoz. Tóth István szerint ma már nagyon jó szakirodalma van a témának, amikor kezdték, még könyvtárakban kellett keresgélni a pontos adatokhoz, leírásokhoz.

A magyar történelem szinte minden korszakát végig varrták. A különböző ezredek ruháit, de Kossuth Lajos tábornagyi ruháját is elkészítették, melyet az eredeti, a Nemzeti Múzeumban található darabról másoltak le. A szabadságharc korában több mint tizennyolc ezred létezett, mindegyiknek más volt a viselete – ezeket szintén elkészítették.

Tóth István azt tapasztalja, egyre nagyobb az érdeklődés a viseletek iránt, a ’48-as huszárok jellegzetes ruházata is népszerűnk számít. Huszonöt éve kezdtek el foglalkozni hagyományőrzéssel, még a rendszerváltás előtt, akkor kevés hagyományőrző egyesület működött, mára ez megváltozott és egyre nagyobb a kereslet.Tóth István büszke arra, hogy a parlamenti őrség díszegyenruháját is elkészítették, de dolgoztak többek között rendőrzenekarnak, színházaknak, filmes produkcióknak.

A bocskaik, magyaros viseletek mellett külföldi, német, olasz, francia hadi viseleteket is készítettek, Tóth István szerint a téma szinte kimeríthetetlen, a ruhák pedig magukért beszélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!