Veszprém

2012.04.04. 06:09

Vendégek a határon túlról

Veszprém - Fontos kulturális gyökér az Együtt című folyóirat, ami a kárpátaljai magyar irodalom kiemelt fóruma is egyben, hangzott el határon túli alkotókat bemutató esten a téglamúzeumban.

Szabó Péter Dániel

Az elszakadt, kis töredéknyi haza és az ottani magyarság identitásképe volt a közelmúltban rendezett est fókuszában, amelynek a Dubniczay-palota alagsorában található téglamúzeum adott helyet. A korabeli író-olvasó találkozók hangulatát idéző rendezvényen előbb a moderátori posztot betöltő Bertha Zoltán mutatta be és méltatta a Kárpátaljáról érkezett vendégeket, majd Vári Fábián László és Penckófer János kapott szót.
 
- Mi már félelem nélkül nőhettünk fel, míg apáink még keményen bűnhődtek a lágerekben. Talán ennek is köszönhető, hogy 1967-ben megszülethetett az Együtt című kiadvány, amely az akkori fiatal, nagyobbrészt még egyetemista kárpátaljai alkotókat tömörítette magába - idézte fel a kezdeteket a munkácsi Vári Fábián László író, akit bevezetőjében Bertha a kárpátaljai magyar irodalom egyik legnagyobb alakjának nevezett.
 
- Sajnos a kárpátaljai kultúrpolitika nem nézte jó szemmel útkeresésünket, alig hat lapszám jelenhetett meg, majd betiltották a szamizdat kiadványt. Nem válhatott folyóirattá az Együtt - jegyezte meg Vári Fábián László, majd hozzátette, 2002-ben alapították újra a folyóiratot, hogy legyen méltó fóruma a kárpátaljai magyar irodalomnak.

- Az elszakított nemzetrész irodalma ez, amelynek kialakulását és létét az esztétikum mellett a történelmi és politikai változások is alapvetően befolyásolták. Vannak ugyanakkor jellegzetességei nyelvi szempontból éppúgy, mint az önazonosság meghatározása szempontjából. Ettől az egyedi íztől lesz igazán kárpátaljai magyar ez az irodalom - szögezte le a beregszászi Penckófer János, aki irodalmárként már könyvet is írt a témában, így méltóképpen mutatta be Veszprémben a megjelenteknek a kárpátaljai magyar irodalom történeti és identitásbeli oldalát. Penckófer kiemelte, fontos, hogy legyen fóruma az irodalomnak. Kárpátalján ezt a szerepet az Együtt folyóirat mellett a Balla László főszerkesztésével készült Kárpáti Igaz Szó töltötte be. 

- Ugyan kénytelen volt a regnáló hatalom szocialista eszméit közvetíteni, ám a magyar szerzők a nyolcvanas évektől irodalmi anyagokat csempésztek a lapba - jegyezte meg Penckófer, aki Vári Fábián Lászlóval kárpátaljai alkotók verseiből, novelláiból is idézett a jó hangulatú esten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!