Veszprém

2014.08.07. 16:53

Veszprémi honvédek nyomában

Az általános és középiskolás diákok számára is hasznos és érdekes olvasmányt jelenthet a Veszprémi honvédek hadtörténete címmel újra kiadott könyv, hangsúlyozta a kötet bemutatóján Porga Gyula polgármester.

Szabó Péter Dániel

A Veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke a városháza Kossuth-termében csütörtökön tartott ünnepélyes bemutatón mondta el mindezt.

(balról jobbra) Faa Judit, a Veszprémi Szemle Várostörténeti Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, Porga Gyula polgármester, Földesi Ferenc nyugállományú ezredes, ötletgazda és Rainer Pál történész-muzeológus (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Az első világháború kicsit mindig háttérbe szorult a második mögött, noha a 100 évvel ezelőtt kitört nagy háborúhoz a nagyszülők és dédszülők révén szinte minden család csatlakozott valahogy. Ezért is fontos, hogy emlékezzünk és megmutassuk, amit tudunk, s a lehető legszélesebb körben vonjuk be a veszprémi gyermekeket a programokba – hangsúlyozta Porga Gyula.

Földesi Ferenc nyugállományú ezredes, a reprint kiadás ötletgazdája hozzátette, az először 1936-ban megjelent kötet újrakiadása többek között azért is vetődött fel benne, mert a hadtörténeti intézetben folytatott kutatások során megtalálta a veszprémi gyalogezred halotti jegyzékét. A bizonyítottan elesett, halotti anyakönyvvel rendelkező katonák névsora is olvasható a könyvben.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

A szép kivitelű, közel 500 oldalas kötetet Rainer Pál történész-muzeológus mutatta be a megjelenteknek. Elhangzott, a világháború kitörésekor az 1913. február 8-án megalakult veszprémi 31. Honvéd Gyalogezred a monarchia legfiatalabb alakulatai közé tartozott. Katonái 1916 decemberéig az orosz, ezután pedig az olasz hadszíntéren harcoltak. Veszprémbe 1918. november 22-én érkezett vissza az alakulat.

A háború utáni években az egykori 31-es honvédek rendszeres  összejöveteleket tartottak, az ezred hivatalos bajtársi szövetsége 1930-ban alakult meg. Ennek a szervezetnek a kiadásában jelent meg 1936-ban vitéz Herczegh Géza nyugállományú alezredes tollából a most újra kiadott kötet, az ezred első világháborús harcainak feldolgozása.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!