négy évig rakta az elsőt

2017.10.21. 14:00

Veszprémi tanár a Rubik-kockák bűvkörében

Ha egyet láttál, mindet láttad. Na ez az, ami a Rubik-kockára nem igaz, a veszprémi tanárnak olyan készlete van belőle, hogy annak bárki csodájára járhat. Annak is, hogy mindegyiket képes kirakni.

Horváth Gábor

Mindenki ismeri Rubik Ernő találmányát, e bámulatos szerkezet egyszerűségében bonyolult, kirakása egyszerre játék és nagyon komoly művelet. Azt mondják, hogy akit egyszer elkap az élmény, az örökre bűvöskocka-rajongó marad.

Én is megismertem egy rajongót, sőt Pintér Gábor több annál, egyszerre játékos és szenvedélyes gyűjtő, a veszprémi Padányi iskola tanárának 73 különböző típusú kockája van. Készlete egészen elképesztőnek mondható: az egyszerű, klasszikus daraboktól a térben mindenfelé elmozduló, különböző méretű, formájú, alakú és színű játék megtalálható benne.

Pintér Gábor bűvöskocka-készlete több mint hetven különféle darabot tartalmaz. A veszprémi pedagógus mindegyikkel meg tud birkózni Fotó: Horváth Gábor

Pintér Gábort nemcsak a mennyiség emeli ki az átlagos kockázók táborából, a matematika-informatika-testnevelés szakos pedagógus küldetésnek tekinti a játék népszerűsítését, pedig megismerkedése a Rubik-találmánnyal sem korai, sem zökkenőmentes nem volt.

- Az első kockámat test- nevelő kollégáimtól kaptam a 39. születésnapomra. Az egy 4x4-es darab volt, és közel négy évig tartott, amíg sike-rült kiraknom – mesélte a nem mindennapi kezdeteket Gá-bor. Nem mellesleg, valószínűleg ő az első – erre fogadni is mernék – a történelemben, aki színházteremben tanult meg Rubik-kockázni.

- A kislányomat hatévesen beválogatták egy színdarabba, és én kísértem a próbákra. Egész nap ott ültem, és próbáltam kirakni a kockát. Volt időm a gyakorlásra, és a színészek is sokat segítettek, ők eléggé képben vannak a témában. Azóta is, ha olyan helyre megyek, ahol várnom kell, viszek magammal kockát. Engem kikapcsol és megnyugtat, sokat kaptam tőle. Például a térlátásom elég vacak, de a játéknak köszönhetően szépen javult. Ha pedig sikerül egyet kirakni... Nagy élmény. Olyasmi, mint amikor egy matematikai feladvány kijön.

Az eredeti, 3x3-as Rubik-kocka variációs lehetőségeinek száma negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer. Elméletileg bármely keverés után legfeljebb 20 tekerésből kirakható a játék, persze erre csak a profik képesek, a legtöbb embernek jóval több lépésre és időre van szüksége. Apropó, idő: a világrekord öt másodperc alatt van, és akadnak olyanok, akik memorizálás után vakon rakják ki a bűvös kockát. Ehhez brutális mennyiségű algoritmust kell ismerni.

Pintér Gábort sosem érdekelte a gyorsaság, inkább mindig az újabb és újabb darabok jelentette kihívást kereste. Elmondta, jelenlegi készletében 4-5 olyan játék van, amelynek kirakása nem biztos, hogy egyből menne neki. A külön-leges kockákat interneten rendeli, egyszerre mindig csak egyet. Ha azt megoldotta, jöhet a következő. Évente három-négy.

Vannak egyedi, különleges matricázású típusok is, például olyan, amelyen családi fotóknak kell összeállniuk az oldalakon, egy másik kockán pe-dig Gábor mindennap kirakja az aktuális dátumot. Készletét szívesen mutatja be az érdeklődőknek, az iskolában a tárgyak gyakran szerepelnek szemléltetőeszközként is, például matekórán.

- Nekem ez egy misszió lett. Ha bárki a telefonja helyett egyszer-egyszer a kockát fogja meg, már elértem valamit. A gyerekeket nagyon érdekli a dolog, ők még ösztönös kíváncsisággal rendelkeznek. Egyébként bárki képes kirakni a Rubik-kockát, egy dolog kell hozzá: belső motiváció. Én csak az alapot tudom megadni.

A tanítványok közül sokan 30 másodpercen belül oldják meg a feladatot, és akadt olyan fiatal, aki kocka híján egy mobilos applikáció segítségével tanulta meg a megoldást, mindössze egy óra alatt. Gyakran olyanok is rákattannak a kockázásra, akik korábban nem gondolták, hogy ilyesmit forgatnak majd a kezükben.

Pintér Gábor boldog, ha valakit megfertőz a játék, rögtön hozzáteszi ugyanakkor: senkinek sem szabad kötelezőnek éreznie a kocka kirakást, de az biztos, hogy egy igazi közkincsről van szó, amely véleménye szerint szerepet kaphatna az oktatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában