Veszprém

2013.12.06. 18:57

Virággal mentek tankok ellen

Ma is szükség lenne arra az erőre, őszinteségre, ahogy 57 évvel ezelőtt a veszprémi nők ezen a napon megállították a szovjet tankokat szótlanul, egy szál virággal - emlékezett Porga Gyula polgármester azon az ünnepségen, amit a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VNKE) a"Női helytállás napja" alkalmából rendezett a városházán,pénteken.

Kovács Erika

Az eseményen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes vállalt fővédnökséget, védnöke a polgármester volt, és az önkormányzat támogatásával valósult meg. Arany Szilvia, a VNKE kuratóriumi elnöke köszöntőjében a veszprémi asszonyokat hétköznapi hősöknak nevezte, akikre emlékezni kell.

- Ők a világnak üzentek, példát mutattak azzal, ahogy bátran a tankok elé álltak,tiszteletet érdemelnek! Erre az erőre, a nőkre nagy szüksége van a társadalomnak. Sikert akkor is el lehet érni, ha az ember a szívére, az érzéseire hallgat, amire csak a nők képesek. Jelenlétük hiányzik a közéletből, napjainkban az őszinteségre nagy szükség van - fogalmazott a polgármester.

A szótlan nőtüntetés emlékét azok az asszonyok idézték fel, akik fekete kendőben, virággal ott voltak a belvárosban, és a tankok elé álltak. Őket most virággal köszöntötték. Sulmán Józsefné, aki részt vett a tüntetésen lapunknak azt mondta: nem féltek, a tankokra virágot tettek. A katonák meglepődtek, békésen ért véget a tüntetés. Az ünnepségen szép műsorral idézték fel a korabli hangulatot,majd végigsétáltak a korabeli helyszínen, és a városi Pantheonban a nőtüntetés emlékkövére virágot tettek, majd megkoszorúzták a Szabadság téri emléktáblájukat.

Ebből az alkalomból szervezett megemlékezést a Városi Nyilvánosságért Alapítvány is a Szabadság téren, ahol Talabér Márta országgyűlési képviselő ünnepi beszédében aláhúzta: a  csendes női gyásszal szemben nehéz volt szembeszállni a hatalomnak, a forradalom eseményei, és családtagjaik miatt mentek utcára a nők, akik kérték: adjátok vissza férjeinket, hozzátok vissza fiainkat! Szemtanú emlékeivel idézte fel az eseményeket, majd a megjelentek koszorúkat helyeztek el a belvárosi emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!