Veszprém

2013.08.29. 14:27

Víz öntötte el a körforgalmat és az aluljárót, beázott a könyvtár

Csütörtökön sajtótájékoztatón tárgyalták meg a szerdai felhőszakadás okozta károkat, problémákat.

Marton Attila

A városvezetés a szerdai felhőszakadás okozta problémákat a rekordmennyiségű csapadékkal indokolja, az MSZP-s Hartmann Ferenc pedig interpellációban kér magyarázatot a polgármestertől, derült ki a témában tartott két csütörtöki sajtótájékoztatón.

A városházi sajtótájékoztatón Brányi Mária alpolgármester elmondta, a szerda reggelihez hasonló felhőszakadás 15-20 évente fordul elő, legutóbb 1996 augusztusában zúdult hasonló mennyiségű csapadék a városra. A Harmat utcai mérőállomáson 91,5 millimétert mértek, amelyből 40 milliméter egy óra alatt esett hajnalban.

– A problémákat a polgármesteri hivatal, a közüzemi szolgáltató és a közműszolgáltató munkatársai azonnal elkezdték felmérni, és gondoskodtak az elhárításról, fogalmazott az alpolgármester. Szödényi Kinga titkárságvezető kiemelte, a víz az Eötvös Károly könyvtárban okozta a legnagyobb gondot, ahol szerdán le kellett kapcsolni az elektromos rendszert, a könyvállományban viszont nem esett kár, az intézmény a szerdai kényszerszünet után csütörtökön újra kinyitott.

Schmidt István, a városfejlesztési iroda vezetője elmondta, a régi épületekben, például a Bárczi Gusztáv iskolában okozott nagyobb problémát a víz, az intézmények működésében azonban nem volt fennakadás. A megyei könyvtár régi épületébe a tetőn keresztül jutott be a víz, az épületszerkezetben viszont nem keletkezett kár.

Az irodavezető arról is beszélt, hogy a Veszprém-Nemesvámos közti kerékpárúton található alagutat egy napra ideiglenesen lezárták, a kivitelező csütörtökön délután megkezdte a sár felszedését, illetve a rézsű helyreállítását és a fű újratelepítését is. Kovács Zoltán, a városüzemeltetési iroda vezetője közölte, a záporárkok jól el tudták vezetni a hirtelen jött csapadékot, a csapadék a Házgyári út két kereszteződésében okozott gondot, míg a Kolostorok és Kertekben a szennyvíz öntött ki. Azt, hogy a körforgalom alatti aluljárót miért öntötte el a víz, vizsgálni fogják, mondta az irodavezető.

Kovács Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyílt árkok karbantartásában a lakosoknak is szerepet kell vállalniuk. Interpellációkban kérdezi Porga Gyula polgármestert a szerdán kialakult helyzetről Hartmann Ferenc. Az ellenzéki képviselő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a belvárosi körforgalom felszínén és a körforgalom alatti aluljáróban összegyűlt víz, valamint a Nemesvámosra vezető bicikliút alagútjában összegyűlt sár miatt írásbeli kérdéseket intézett a városvezetőhöz.

Az interpellációkban felvilágosítást kér arról, ki a felelős a szerdán kialakult helyzetért: a tervező, a kivitelező, vagy az, aki átvette a projektet, továbbá arra is kíváncsi, ki finanszírozza a kárelhárítást és a javítást. Emellett azt kéri a polgármestertől, vizsgáltassa ki, mi okozta a problémát. A képviselő elmondta, a belvárosi körforgalom Ádám Iván utcai részén olyan magasan állt a víz, hogy az autók által gerjesztett hullámok átcsaptak a járdán is, míg a belvárosi körforgalom alatti aluljáróban mintegy 30 centiméteres víz gyűlt össze szerda reggel. Sem a körforgalomnak, sem az aluljárónak nem megfelelő a vízelvezetése, tette hozzá Hartmann Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!