Mobilitási hét

2017.10.30. 06:55

Minden korosztályt sikerrel megszólított a mobilitási hét programsorozata

TAPOLCA A rossz idő miatt ezúttal meglehetősen kitolódtak ugyan a programok, de végül mindent sikerrel megrendeztek a szervezők.

Tóth B. Zsuzsa

Az első osztályos gyerekek a rendezvénycsarnokban a közlekedési szabályokkal is ismerkedtek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az Európai mobilitási hét keretén belül a diszeli városrész szüreti felvonulását idén is ékesítették a feldíszített kerékpárral vonuló lelkes bringások, a későbbre halasztott kerékpáros kirándulás pedig ezúttal új útvonalon, Uzsa és a Lesencék irányába terelte harminc kilométeren át a hatvan kerekezőt.

A földönfutók versenyének is új időpontot adtak, hogy a négyszáz általános és középiskolás diák részt vehessen a futáson a rendezvénycsarnoknál. Később náluk jóval kisebb gyerekek is hasznosan töltötték az időt a Kisfaludy utcában rendezett autómentes napon is. Az akadálypályán biciklivel, kis műanyag motorokkal és futóbringával ügyeskedtek sikeresen, aztán megnézték a látványos rend-őrségi bemutatót, a Folly arborétum fenyőritkaságaival és más növényeivel és a Természet Háza ökojátékaival ismerkedhettek. Sok más érdekesség, például játék és a mászófal kipróbálása ugyancsak várt rájuk, hogy játszva tanuljanak.

Az első osztályos gyerekek a rendezvénycsarnokban a közlekedési szabályokkal is ismerkedtek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az egészségfejlesztési iroda munkatársai szintén kivették részüket a programból, ők interaktív játékra hívtak mindenkit. Az erőt próbáló street workout versenyt is esőnapra halasztották, de így sem volt nagy tolongás. Annál inkább az ingyenes spinningedzéseken, a szobabiciklizni vágyók ezúttal is elkapkodták a helyeket. A bringásokat reggelivel és uzsonnával is várták, meleg teával, friss péksüteménnyel, egészséges müzli- szeletekkel kínálták őket a Csermák József Rendezvénycsarnok munkatársai. Volt ingyenes kerékpárállapot-felmérés, és a Városvédő Hős pontnál bárki leadhatta egy hétre a jogosítványát, hogy addig is egészségesebben éljen és közlekedjen, ráadásul nyereménnyel gazdagodjon. Az Európai mobilitási hét programjaihoz is kapcsolódva a rendezvénycsarnokba a rendőrség munkatársai több mint nyolcvan első osztályos kisdiákot hívtak.

Ők egyben a Közúti áldozatmentes nap programja keretében játékos formában kaptak oktatást korukhoz mérten a szabályos közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókról. A bójákkal kijelölt mini KRESZ-pályán a jelzőlámpa működésével, az alapvető KRESZ-táblákkal ismerkedtek, bicikliken, gyalog mentek végig a pályán, hogy megtanulják a közlekedési szabályokat. Aztán játékos kérdezz-felelek formájában rögzítették újra a hallottakat. A felnőttek részére pedig óriásplakátokat készítettek a pedagógusok segítségével, hogy felhívják a figyelmüket a szabályok betartására – például kössék be a biztonsági öveket, hajtsanak lassabban, ne fogyasszanak alkoholt, ha vezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!