Éjszakai őrjáraton

2017.11.29. 07:00

Látni és látszani: a kerékpárosok biztonságára is figyel a rendőrség

Ugyan nem kötelező lakott területen belül a láthatósági mellény viselése, azonban akár életet is menthet – hívta fel a figyelmet Horváth Tibor rendőr százados, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának osztályvezető-helyettese.

Polgár Bettina

A késő esti ellenőrzés során a pápai rendőrök láthatóságot elősegítő kiegészítőket adtak át a megszólított kerékpárosoknak, gyalogosoknak Fotó: Polgár Bettina

Fotós: Polgár Bettina/Napló

– Az idei Látni és látszani program középpontjában elsősorban a gépkocsik, a gépjárművezetők állnak. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy az őszi-téli időszakban a kerékpárosokra és a gyalogosokra is odafigyeljünk, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb szereplői. Amikor hamarabb sötétedik, vagy éppen rosszak a látási viszonyok, nagyon fontos, hogy ne csak a gépkocsik legyenek megfelelően kivilágítottak és láthatóak, hanem a gyalogosok és a kerékpáro-sok is – hangsúlyozta Horváth Tibor. Ennek jegyében szólították meg a helyi rend-őrkapitányság munkatársai a gyalogosokat és a bicikliseket a napokban este az egyik pápai kerékpárút környékén.

– A kerékpárosok esetében ellenőriztük, hogy a járművük fel van-e szerelve a kötelező tartozékokkal, emellett meg is ajándékoztuk őket a láthatóságuk növelése érdekében: láthatósági karszalagot és mellényt adtunk át nekik. Továbbá rendelkezünk fényvisszaverő spray-vel is. Ezzel a jobb láthatóságot biztosító, de rongálódást nem okozó készítménnyel befújtuk a kerekeket a tulajdonosok beleegyezésével. Az akcióra kerékpár-világítást és küllőprizmát is vittünk magunkkal. Noha tapasztalataink szerint a kerékpárosok nagy része már tudatosan kivilágítva közlekedik, gyakran észleljük, hogy a kétkerekűek egyáltalán nem, vagy csak hiányosan rendelkeznek küllőprizmával – fejtette ki a rendőr százados.

A késő esti ellenőrzés során a pápai rendőrök láthatóságot elősegítő kiegészítőket adtak át a megszólított kerékpárosoknak, gyalogosoknak Fotó: Polgár Bettina

Mint mondta, a gyalogosok láthatósága szintén nagyon lényeges. – Az esti időszakban, illetve korlátozott látási viszonyok között ter-mészetesen a gyalogosok is használhatnak olyan kiegészítőket, amik növelik a láthatóságukat. Ilyen a fényvisszaverő karszalag, a láthatósági mellény. Utóbbi használata lakott területen belül nem kötelező, de akár életet is menthet. Viszont lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a kerékpárosoknak és a gyalogosnak is viselniük kell – húzta alá Horváth Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!