A legolcsóbb és a legdrágább utcák

2017.12.16. 08:00

Ingatlanpiac: egekbe szökött a vízparti házak, lakások ára

 Balatonfüreden volt a legdrágább, míg Monostorapátiban a legolcsóbb utca a megyében a 2016-os ingatlaneladások tükrében.

Molnár Sándor

Takács Péter polgármester egy eladó monostorapáti ingatlan előtt. Veszprém megyében tavaly ebben a faluban lehetett a legolcsóbban házhoz jutni Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Központi Statisztikai Hivatal ingatlan-adatbázisának adatai alapján harmincötszörös különbség mutatkozott a négyzetméterárakban.

Továbbra is igen jelentős különbségek vannak az eladó ingatlanok árában. A legdrágább utcában kínált lakás egyetlen négyzetméteréből 247 négyzetmétert lehetne venni a legolcsóbb utcában – áll az Ingatlan.com összeállításában, amelyből kiderül, hogy a kínálati piac négyzetméterárai alapján november elején melyek voltak a legolcsóbb és legdrágább utcák az országban. Nem meglepő módon a dobogó első három helyezettjét a fővárosban kell keresni. A legmagasabb ár Budapest II. kerületében, a Bogár utcában található ingatlanokhoz köthető, amelyek négyzetméterét átlagosan 1,486 millió forintért kínálják.

Takács Péter polgármester egy eladó monostorapáti ingatlan előtt. Veszprém megyében tavaly ebben a faluban lehetett a legolcsóbban házhoz jutni Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy jellemzően a fővárosi V. kerület utcái a legdrágábbak. Ezt mutatják a hivatalos statisztikák is: tavaly a legdrágább utca az V. kerületi Vigadó tér volt, ahol átlagosan 1,9 millió forintos négyzetméteráron keltek el a lakások.

A portál összeállítása szerint az országban a legalacsonyabb négyzetméterár a nagykőrösi Ady Endre utcában van, ott november elején hatezer forintot kértek egy négyzetméterért. A szakember szerint a kínálati négyzetméterárak közötti jelentős, 247-szeres különbség azzal is magyarázható, hogy vannak olyan utcák, ahol az ingatlanok a nagyon alacsony kínálati árak ellenére sem találnak vevőre.

Veszprém megyében tavaly Monostorapátiban lehetett a legolcsóbban házhoz jutni, ott átlagosan 22 ezer forintot kértek el egy négyzetméterért. Megkeresésünkre Takács Péter polgármester elmondta, hogy sok olyan utcarész van a faluban, ahol közösek az udvarok, ilyen házakról is szó lehetett a kimutatásban, vagy olyan, nagyon régóta hirdetett ingatlanok vihették le az árakat, amelyeknél a tulajdonosnak nincs kötődése a településhez és régóta szeretne már megszabadulni a házától. Reális okát nem látja az alacsony áraknak, mert a használt ingatlanok adás-vétele működik a faluban, de azt tapasztalták, hogy a szomszédos Kapolcshoz képest jóval alacsonyabbak az árak.

Nagyon olcsók voltak az ingatlanok Tésen is, ahol 32 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, míg Bakonyszentivánon 39 ezer forint az eladások alapján.

Varró Gábor szerint a Széchenyi utcában a Füred Hotel mellett megépült lakások vihették fel az árakat, mert egy-kétmilliós négyzetméterárak is előfordultak Fotó: Molnár Sándor

Ha a legdrágább utcákat nézzük, akkor 2016-ban első helyre a balatonfüredi Széchenyi utca került 786 ezer forintos négyzetméterenkénti árral, a második a Honvéd utca volt 590 ezer, míg a harmadik a sorban a Szabadság utca 543 ezer forintos árral.

Varró Gábor, az egyik belvárosi ingatlaniroda vezetője elmondta, hogy a magas árak egyértelmű oka a part közelsége. Az árakat a Széchenyi utcában a Füred Hotel mellett megépült lakások vihették el, mert egy-kétmilliós négyzetméterárak is előfordultak ott, ami felhúzta az átlagot. A városban nagyon kevés a vízparti ingatlan. Ezeket nyaralónak, vagy befektetési céllal, főleg Budapest I-II. és XII. kerületéből keresik az ügyfelek, ahol szintén drágák az ingatlanok.

Varró Gábor, az egyik belvárosi ingatlaniroda vezetője

A Honvéd utca Füred reformkori városrészének az egyik csendes főutcája, szintén közel a parthoz. Ott is egy drága, többlakásos projekt vihette fel az árakat 2016-ban, mert ezeken a területeken nem jellemző az eladás, mert nincs is mit eladni. A Szabadság utca esetében az Esterházy strand közelsége az oka a magas négyzetméterárnak – tudtam meg az irodavezetőtől. 2017-ben a társasházi lakások a legkeresettebbek a városban: 550-től 700-800 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a lakásokat, amelyek közül az 50-60 négyzetméteresek a legkelendőbbek.

Persze az ingatlanpiac folyamatosan változik, az egy évvel ezelőtti adatok már régen nem érvényesek. A leg-frissebb adatok, illetve hirdetések alapján, jelenleg a csabrendeki Magyar utcában kínálják a legolcsóbb ingatlanokat, ahol már 1,9 millió forintért is hirdetnek házat. Ezzel szemben a legdrágább utcában, Kenesén a Parti sétányon, 550 millió forintért árulnak egy luxusingatlant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!