mélyen megrázta a mondanivaló

2017.12.14. 14:00

Tarol a videómegosztón a baleset-megelőzési film: berhidai fiú írt hozzá zenét

Több mint 160 ezren látták a legnagyobb közösségi videómegosztón az Öt és fél perc a biztonságos közlekedésért című baleset-megelőzési kisfilmet, amelyhez a 22 éves berhidai Rács Richárd szerzett kísérőzenét.

Kovács Erika

Velőtrázó a hatás, tökéletes az összhang, ahogy a zongora, a vonós hangszerek és a kórus kíséri a megdöbbentő filmkockák mondanivalóját, illetve az érzelmeket, az ütközést, majd a mentést, a feszítővágó pattogását, a döbbent csendet, a gyászt, a kereszteket az utak mentén. Az utazást, mely sokak számára az utolsó. „Öt és fél perc a biztonságos közlekedésért” címmel, baleset megelőzési céllal Pintér József főtörzszászlós, a Veszprémi Rendőrkapitányság baleset helyszínelője állított össze filmet, amelyhez egy berhidai zenekar billentyűse, Rács Richárd írt zenét.

Mi visz rá egy fiatalembert arra, hogy egy baleset-megelőzési filmhez zenét szerezzen? – Épp az, hogy még szuggesztívebb legyen a hatás, még figyelemfelkeltőbb a mondanivaló, mert ezen az úton nem lehet hibázni, tévedni, szögezi le határozottan a választ a fiatalember. Rács Richárd napközben elektronikai technikusnak tanul egy veszprémi gyárban, iskolába jár. Három évvel ezelőtt látta meg Pintér József balesethelyszínelő egyik oktatófilmjét a Faller Jenő Szakképző Iskolában, ahol a fiatal akkor is tanult. A tési polgármester pedig egy helyi rendezvényre hívta zenélni Richárdot, Pintér József ott találkozott vele először személyesen mint zenésszel, és azonnal eldöntötte, hogy földijét, a tehetséges fiatalembert kéri fel az új megelőzési kisfilm kísérőzenéjének megírására.

Ricsi hónapokon át nézte a film összes vágóanyagát, körülbelül 150 halálos baleset felvételei peregtek le előtte. – Mindvégig arra gondoltam, hogy a zenémmel is felhívom a figyelmet arra, hogy a legapróbb hiba mekkora tragédiával járhat – fogalmaz a fiatalember. Azt mondja, mélyen megrázta a mondanivaló, hiszen a borzalmak akár vele is megtörténhettek volna, ugyanakkor éppen ez a hatás késztette arra, hogy minél kifejezőbb zenét szerezzen a film kockái mellé, a meghatározó hangszernek a zongorát választotta, mely szerinte leginkább érzékelteti, kiemeli a film mondanivalóját,valamint a kóruskíséreteket a film legvégén.

Rács Richárd: Remélhetőleg a zeném is hozzájárul ahhoz, hogy aki a filmet megtekinti, sokkal jobban odafigyel saját maga és mások biztonságára a közlekedésben Fotó: Kovács Erika

Mintegy három hónapon át dolgozott a dalokon, illetve a zene összeállításán. Miután egy percet elkészített, napokig, hetekig érett benne az újabb egy- vagy kétpercnyi dallam. A megrázó mondanivaló és a zene ritmusának összhangja komoly feladatot, kihívást jelentett számára, hiszen ezeket a borzalmas baleseteket újra és újra végig kellett néznie. – Remélhetőleg a zeném is hozzájárul ahhoz, hogy aki a filmet megtekinti, sokkal jobban odafigyel saját maga és mások biztonságára a közlekedésben. Egy másodperc törtrésze alatt bekövetkezett rossz döntés, felelőtlenség adott esetben borzalmas tragédiával végződhet az utakon – hangsúlyozza Rács Richárd, akit büszkeséggel tölt el és megtisztelőnek tartja, hogy olyan filmhez írhatott zenét, amelyhez hasonlót Magyarországon még nem állítottak össze. A filmet bemutatták az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján, a legnagyobb közösségi videómegosztón pedig két hét alatt több mint 160 ezren tekintették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!