rekordok és szélsőségek

2018.01.08. 07:00

Az átlagosnál szárazabb és melegebb volt az időjárás 2017-ben

Az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás jellemezte a tavalyi évet a megyeszékhely térségében, és több napi hőmérsékleti rekord is megdőlt – tudtuk meg Kovács Győző meteorológustól.

Marton Attila

A fotón 41 fokot mutat az utcai hőmérő Fotó: Pesthy Márton, archív / Penovác Károly

A szakember az előző évekhez hasonlóan ezúttal is összegzést készített a tavalyi időjárásról a repülőtéri meteorológiai mérőállomás adatai alapján.

Tavaly augusztusban 14 hőségnap fordult elő – tudtuk meg Kovács Győző meteorológustól Fotó: Pesthy Márton

- A tavalyi éves középhőmérséklet (10,9 fok) egy fokkal meghaladta az 1980-2010 közötti átlagot. Több napi, főként maximum-hőmérsékleti rekord is megdőlt. A nyár két fokkal volt melegebb az átlagosnál, miközben az év során 50 milliméterrel kevesebb csapadék hullott, mint máskor – hívta fel a figyelmet Kovács Győző. Hozzátette, a sokévi átlagnál csak a január, az április és a szeptember volt hidegebb.

A szokásosnál melegebb időjárásra példa az is, hogy júniusban és decemberben is több mint két és fél fokkal haladta meg a középhőmérséklet az 1980-2010-es évek átlagát.

Az év az elmúlt közel negyven esztendő második leghidegebb januárjával indult. A hónap minden napján fagyott és hét alkalommal csökkent a minimumhőmérséklet mínusz 10 fok alá. A didergős januárt a szokásosnál enyhébb február követte, a havi középhőmérséklet 2 fokkal haladta meg a sokévi átlagnak számító 0,7-et. A következő hónapban folytatódott a szokásosnál melegebb időjárás, a tavalyi március a harmadik legmelegebb volt az elmúlt ötven évben. Az első tavaszi hónapban ötödikén és 30-án is megdőlt a reggeli melegrekord, három napon pedig meghaladta a 20 fokot a délutáni csúcshőmérséklet.

Az április fél fokkal hűvösebb volt a sokévi átlagnál. A hónap eleje kimondottan meleg volt, míg a második felében a hőmérsékletek elmaradtak az időszakra jellemzőtől. Áprilisban négy napi hőmérsékleti rekord is megdőlt: 2-án és 3-án ez eddigi napi csúcshőmérsékleti, míg 19-én és 20-án a napi legalacsonyabb maximum-hőmérsékleti érték. Májusban egy napi rekord dőlt meg, tizedikén reggel 0,6 fokig csökkent a hőmérséklet, ilyen alacsony érték ezen a napon az elmúlt 50 évben nem fordult elő. Mindhárom nyári hónapban meghaladta a középhőmérséklet a sokévit: a június három, a július egy, míg az augusztus két fokkal volt melegebb az időszakban szokásosnál. A nyár első hónapja a 2003-as után a második legmelegebb júniusnak bizonyult a repülőtéri állomás történetében. A meteorológus 23 nyári napot – amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 25 fokot – jegyzett fel júniusban. A július egy fokkal volt melegebb az átlagnál, és 22 napon haladta meg a hőmérséklet a 25, nyolc napon a 30 fokot. A legmelegebbet 10-én mérte a szakember, aznap 34,2 fokot mutatott a hőmérő.

Augusztusban ismét rekordok dőltek meg. Negyedikén a napi középhőmérséklet 30,4 fok volt, hasonló meleg ezen a napon térségünkben még nem fordult elő korábban. Csaknem háromszor annyi, összesen 14 hőségnap – amikor a maximumhőmérséklet meghaladja a 30 fokot – fordult elő, mint általában, valamint 3-án, 4-én és 5-én is olyan enyhe volt az időjárás, hogy megdőltek az éjszakai minimum-hőmérsékleti rekordok.

41 fokot mutat az utcai hőmérő 2017. augusztus 4-én Archív fotó: Penovác Károly

A szeptember közel egy fokkal hűvösebb volt, míg az október és a november nagyjából egy-egy fokkal enyhébbnek bizonyult a sokévi átlagnál. A három őszi hónapban három rekord született: október 16-án az 1979-es rekordot beállítva 22,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. November 2-án a napi csúcshőmérsékleti, míg 28-án a minimum-hőmérsékleti rekord dőlt meg. A december 2,5 fokkal volt enyhébb az átlagnál, az év utolsó hónapjában 11-én, 12-én és 24-én is megdőlt a napi hőmérsékleti rekord. Néhány hűvösebb napot leszámítva a napi középhőmérsékletek 4-8 fokkal múlták felül az időszakra jellemzőt.

A meteorológus a hőmérsékleti adatok mellett számos érdekességet jegyzett fel. A leghidegebb nap január 4-e volt, ekkor a hőmérséklet mínusz 14,1 fokig süllyedt, és aznap volt a legalacsonyabb a napi maximum is mínusz 8,9 fokkal. A legmelegebbet augusztus 4-én mérte a meteorológus, akkor egészen 36,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, és aznap volt a legenyhébb hajnal is 23,5 fokkal. Tavaly a szokásosnál valamivel kevesebb, összesen 20 napon havazott vagy esett havas eső, de összefüggő és mérhető, legalább egy centiméter vastag hótakaró Veszprémben nem alakult ki 2017-ben. A szokásosnál szárazabb év volt a tavalyi: az első félévben – a februárt leszámítva – minden hónapban jóval elmaradt a csapadékmennyiség az átlagostól. A trend júliusban fordult meg, ezután már minden hónapban vagy a sokévi átlag körül alakult az érték, vagy meg is haladta azt, összességében azonban 50 milliméterrel kevesebb csapadék hullott, mint máskor.

A meteorológus elmondta, a megyében júniusban két rekord is született: a legtöbb csapadékos napot, 16-ot Sümegen jegyezték fel, míg a hónap legnagyobb csapadékösszegét (141,3 milliméter) Nagyvázsonyban mérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!