Áldozatok és hősök voltak

2018.01.11. 20:00

A doni katasztrófa 75. évfordulójáról emlékeztek meg

A rettenetes megpróbáltatások után hazaérkező honvédek egy életen át tartó traumát szenvedtek el, a szeretteiket elvesztett hozzátartozók évtizedekig tiltott gyásza pedig a mai napig hat – hangsúlyozta beszédében Fajd Bence a berhidai ünnepségen, melynek során a doni katasztrófa 75. évfordulójáról emlékeztek meg a városházán.

Leitner Vera

- A doni katasztrófa történelmünk egyik legnagyobb drámája – emelte ki Fajd Bence, az MH – 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ hadisírgondozó beosztott tisztje a megemlékezésen.

Fajd Bence a 75 évvel ezelőtt a Don folyó menti ütközetek során elesett, eltűnt vagy a hadifogság poklában elhunyt magyar katonákról megemlékező beszédében kiemelte, az 1943. január 12-i urivi és 14-i scsucsjei áttörés a II. világháború legnagyobb magyar katonai veszteséggel járó tragédiája volt.

- A nem nagyhatalmak háborújára felkészített, keleti frontra vezényelt magyar alakulatoknak különösen kegyetlen időjárási és földrajzi viszonyok között kellett helytállniuk. Megfelelő utánpótlás, felszerelés és élelem hiányában az óriási szovjet-orosz haderőt, a vörös hadsereget a magyar katonák megállítani nem, csak lassítani tudták, de ezzel a halogató harccal is több ezer magyar, német és olasz katona életét sikerült megmenteniük. A mínusz 42 Celsius-fokos hidegben zajló hadműveletek során rendkívüli hősiességnek számított, hogy az átfagyott, kimerült és rosszul felszerelt magyar katonák szembeszálltak a sokszoros túlerőben lévő oroszokkal. A sebek begyógyításának egyetlen módja az emlékezés a kétszázhétezer fős Magyar Királyi II. honvéd hadsereg közel kilencvenezer elesett katonájára, és a túlerővel szemben, éhezve, gyenge felszereléssel is kitartó honvédjeire.

Fotó: Penovác Károly

Az eseményen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusai működtek közre, akik versekből, korabeli dokumentumokból állítottak össze a hősök előtt méltó módon tisztelgő műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!