Nyertes pályázatok

2018.01.24. 11:30

Új fejlesztések állnak a füredi startvonalon

Csaknem hatmilliárd forintot nyertek a Veszprém megye 2. számú választókerületéből beérkezett pályázatok az Emberi Erőforrásfejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból – jelentette be Kontrát Károly parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

Sági Ági

Kiemelte, hogy míg négy éve a munkanélküliség okozott problémát a térségben, a jelentős fejlesztéseknek is köszönhetően most a munkaerőhiánnyal kell szembenézniük a vállalatoknak. A nyertes balatonfüredi pályázatokat sajtótájékoztatón ismertették.

Kontrát Károly parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője

- Nagyon jelentős forrást nyert az EFOP-keretekből Balatonfüred önkormányzata, és több projekt is megvalósulhat a város területén – mondta el a sajtótájékoztatón Bóka István polgármester.

A projektekre összesen kétmilliárd forint áll rendelkezésre, és vannak még olyan pályázatok, melyek eredményéről egyelőre nincs információ.

Ötszázmillió forint támogatást nyert a humán szolgáltatások fejlesztésére Balatonfüred nyolc környékbeli önkormányzattal közösen, összesen 20 ezer lakost érintve. Negyvenmillió forinttal támogatják Füreden a Lipták Gábor Városi Könyvtár fejlesztését. Több más forrást is felhasználva bővülhet a könyvtár, 20 millió forintból pedig informatikai fejlesztés valósulhat meg.

- A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) projektje 2020-ig 1,2 milliárd forintos fejlesztéshez kapott támogatást – mondta el Barta-Eke Gyula, a BME kancellárja. Ebből a pénzből tudományos-innovációs központ épülhet a Fürdő utcában, mely a tervek szerint hosszú távon a BME összes kutatójának munkáját segítheti majd. Elsőként a villamosmérnöki kar informatikai képzése kapcsolódhat Füredhez, de az 5G hálózat fejlesztését is itt szeretnék folytatni. Jelenleg a 2500 négyzetméteres épület tervezése tart, az építkezés nyáron, de legkésőbb ősszel megindulhat. A tervek szerint 2020-ra a kutatómunka elkezdődhet az új épületben. Oktatás is lesz majd az új központban, az épület új típusú informatikusképzésnek lehet majd teljesen vagy gyakorlati helyként színtere. A tervek szerint Balatonfüred lehet az egyetem Smartpolis nevű európai uniós projektjének partnere. A projekt megvalósulása esetén a város nemcsak a kutatás-fejlesztés, hanem a megvalósítás egyik helyszíne is lehetne. Hosszú távon vízügyi és vegyészeti, gyógyszerészeti, közlekedési kutatások Balatonfüredre telepítésén is gondolkodnak.

Barta-Eke Gyula a BME balatonfüredi fejlesztési terveit ismerteti Fotó: Sági Ági

- Úgy gondoljuk, hogy Balatonfüred az egyetem számára kitörési pont lehet, és a város is – turisztikai szerepe mellett – tovább erősítheti a kutatási központ szerepét – tette hozzá a kancellár.

- A szívkórház két projektje 99 millió forint támogatást nyert – jelentette be Veres Gábor igazgató főorvos. Kilencvenmillió forintból informatikai fejlesztés, kilencmillió forintból higiéniai beszerzés valósulhat meg. Lehetővé válik a vonalkódos betegazonosító rendszer bevezetése. Olyan vezeték nélküli hálózatot építenek ki, mely lehetővé teszi a betegágy melletti azonosítást, vizsgálatkérést. A fejlesztés nyomán mindenkinek elérhető lesz a kórházi wifi-hálózat, mely a betegek elégedettségét növeli majd.

Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult Kft. igazgatója elmondta, hogy több tehetséggondozó programjuk nyert összesen 28,8 millió forintot. A kétszer kettő ezentúl öt legyen című projekt helyszínei a város múzeumai és kiállítóhelyei lesznek.

Szabó Lajos, a Balatonfüredi Tankerületi Központ igazgatója két fejlesztési projektet mutatott be. A Radnóti Miklós Általános Iskolában nem építésiengedély-köteles beruházások valósulhatnak meg. Belső felújításokra, korszerűsítésekre és eszközbeszerzésre nyílik lehetőség. A Radnóti, az Eötvös és a Fekete István iskolában 73 millió forintból a digitális környezetet fejleszthetik majd. Fejlődhet a pedagógiai módszertan, lehetővé válik egy interaktív tananyagrendszer bevezetése, de tableteket és például egy 3D nyomtatót is beszereznek majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!