Milyen jövőt képzelünk el a város és a régió számára?

2018.02.19. 17:30

Európa Kulturális Fővárosa: bemutatták a veszprémi pályázatot

Szeretnénk tanulni Európától és olyan megoldásokat találni, melyek példák lehetnek Európa számára, mondta Porga Gyula polgármester, aki Mike Friderikával, Mészáros Zoltánnal és Miklósa Erikával együtt mutatta be az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatot.

Balla Emőke

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a nemzetközi szakmai zsűri a hét magyarországi pályázó közül hármat juttatott a döntőbe, Veszprém és a Bakony-Balaton régió közös pályázata lehetőséget kapott arra, hogy ötleteit és javaslatait továbbfejlessze, a végső döntés év végén várható.

Porga Gyula kiemelte, a pályázatban nagy hangsúlyt kapott az együttműködés, a siker széleskörű összefogás eredménye.

Nem városmarketing, hanem közösség- és térségfejlesztés

Porga Gyula polgármester szólt arról, hogy az Európa Kulturális Fővárosa nem városmarketing pályázat, hanem egy közösség- és térségfejlesztő lehetőség. Felidézte, hogy a munka pontosan két évvel ezelőtt kezdődött: előbb a stratégiai munkacsoport alakult, majd létrehozták a művészeti tanácsot. Veszprém városa nem egyedül, hanem a térséggel együtt pályázik; az ügyet támogatta Veszprém, Zala és Somogy megye is, sőt, ahogyan a sajtótájékoztatón vetített kisfilmekből kiderült, Veszprém testvér- illetve partner városai is: az észt Tartu, a szlovén Celje és a finnországi Rovaniemi is. Sikerült egy civil összefogást kialakítani, sokan csatlakoztak a szövetséghez, a pályázat politika fölött áll, politikai konszenzus alakult ki.

A pályázat tíz nagykövete közül a sajtótájékoztatón Miklósa Erika operaénekes gratulált a projektben résztvevőknek. Régen látott ennyire felkészült csapatot, fogalmazott. Biztos volt a sikerben és biztos abban is, hogy végül Veszprém nyer majd; sportolóként csak így lehet egy versenyen indulni. A város számíthat a támogatására, közölte.

Komoly esélyek a győzelemre

A művészeti tanács elnöke, Mészáros Zoltán azt mondta, Veszprémnek komoly esélyei vannak a győzelemre. Kezdetben kérdés volt, hogy ezt a sokrétű, sok településből álló, sokszínű régiót képesek lesznek-e összefogni, de megérte a munka. Bíznak benne, hogy Veszprémet és a Bakony-Balaton régiót megismeri Európa.

Fotó: Penovác Károly

Lépjünk túl saját határainkon!

A pályázatban megfogalmazták, milyen jövőt képzelnek el a város és a régió számára, illetve mivel tudnak példát mutatni más városok számára, közölte a pályázat írója, Mike Friderika, a Hétfa Kutatóintézet és Elemző Központ munkatársa. Fontos volt, hogy élhető és vonzó jövőt teremtsenek az itt élők és ide költözők, ide érkezők számára. A pályázat egyik fő gondolata, hogy lépjünk túl saját határainkon: közönyön, kishitűségen, Veszprém és a régió különállásán. A művészeti programon belül nem fesztiválokat kell sorolni, hanem a közösségépítésre koncentrálni. Teret adni a kulturális élet helyi képviselőinek, a kultúra és a kreativitás eszközeivel a város jövőjét alakítani. A pályázat keretén belül lesz például Játékos város projekt, a 20 emeletes jövőjének újragondolása, veszprémi családi történetek megismertetése, a régió pajtahálózatának bemutatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!