gazdafórum nemesvámoson

2018.02.14. 17:30

Növekedő fejlődési pályára állt a mezőgazdaság

Ha jó párbeszéd, közös akarat és közös cselekvési program van, akkor az a program sikerre van ítélve.

Molnár Sándor

Fotó: Pesthy Márton

Az eredmények igazolták a kormány elképzeléseit, amelyek alapján növekedő pályára állították a gazdaságot –  hangzott el a fórumon.

Fotó: Pesthy Márton

Telt házas gazdafórumot tartottak a polgármesteri hivatalban, amelynek Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke és Ovádi Péter voltak a vendégei.

Jakab István a találkozó előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy megvonták az elmúlt nyolc év mérlegét, és úgy gondolják, hogy illik tájékoztatni a gazdákat azokról eredményekről, amelyeket közösen értek el. Kiemelte, hogy az eredményesség kulcsa mindig az embereknél van. Az elmúlt nyolc esztendőben növekvő pályára állt a magyar agrár-élelmiszergazdaság, és ennek az időszaknak a folyamatait egy kiadványban összegezték. Hangsúlyozta, hogy a földtörvény a magyar gazdákat védte, védi, és ebben a kérdésben a kormány semmilyen kompromisszumot nem kíván tenni. A céljuk az volt, hogy 200 ezer hektár állami tulajdonban lévő föld a gazdákhoz kerüljön. Kiemelte, hogy ebből 70 ezer hektár fiatalokhoz került, mert arra törekszenek, hogy erősítsék a fiatal gazdatársadalmat. Szükség van a kreativitásra, tudásra, lendületre és arra az új szemléletre, amely ma joggal elvárható.

A fórummal kapcsolatban elmondta, hogy bemutatják, hogyan alakultak a hozamok, hogy alakult a termelés növekedése. Ma 2613 milliárd az agrárkibocsátásunk, ez 40 százalékkal nőtt 2010 óta. Az export 5,6 milliárd euró volt 2010-ben, ma meghaladja a 8 milliárdot. Az ágazatban 72 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak aránya, és ebbe nem számít bele az önfoglalkoztatás. Említést tett a visegrádi négyek agrárminisztereinek budapesti tanácskozásáról, amelyen az unió agrárbiztosa, Phil Hogan, valamint Románia, Horvátország, Bulgária és Szlovénia agrárminisztere is részt vett. A találkozón kiderült, hogy lesz közös, kétpilléres agrárpolitika. Agrártámogatások is lesznek, a vita még arról zajlik, hogy milyen formában és hogy milyen változásokra lehet számítani, mivel a Brexittel jelentős, 14-15 milliárd eurós, éves csökkenés lesz a büdzsében.

Jakab István hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák, a V4-ek és V8-ak álláspontja is határozott és egységes abban, hogy az uniós támogatásokat meg kell tartani. Az elkövetkező időszakban nagyon intenzív fejlesztésben gondolkodnak, mert tudják, hogy a lehetőségeket csak részben használták ki vidéken. Az áfacsökkentésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy azok javítják a versenyképességet a gazdáknál, és valamennyi állampolgár számára előnyöket hordoznak, ezért folytatni szeretnék. A kormányhoz fordultak a tartós tej áfájának csökkentése ügyében, mert ez kedvezően érintené a tejtermelőket.

Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke szólt a vidékfejlesztési program jelentőségéről, amely pályázatok útján lehetőséget nyújt az önkormányzatok és a gazdák számára a termelékenység bővüléséhez, a hatékonyság javításához, az állattartó telepek korszerűsítéséhez. Örömét fejezte ki amiatt, hogy ilyen erős szövetség alakult ki Veszprém és a kistelepülések között, amelyben megmutatkozik az összefogás ereje. Kiemelte, hogy a MAGOSZ mennyire aktív a térségben, és hogy tevékenységük egyik csúcspontja a Bakony Expo, amely országos szintű rendezvénnyé vált és a legjobb találkozási pont lett a helyi termelők számára.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!