Turisztikai attrakciók

2018.02.07. 10:30

Pályázati pénzekből folytatódik a Tihanyi Legenda projekt

Folytatódhat a Tihanyi Legenda projekt – jelentette be a településen tartott sajtótájékoztatóján Tósoki Imre polgármester és Kontrát Károly, Tihany országgyűlési képviselője.

Sági Ági

Tósoki Imre és Kontrát Károly a sajtótájékoztatón Fotó: Sági Ági

A GINOP-forrás közel hárommilliárd forintjából komplex turisztikai fejlesztés valósulhat meg tíz konzorciumi partner részvételével A Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség-várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése címmel. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy a 2010-es Tihanyi Legenda projekt forráshiány miatt elmaradt elemeit befejezzék.

Tósoki Imre és Kontrát Károly a sajtótájékoztatón Fotó: Sági Ági

A projektben kulturális örökségek rehabilitációjára, turisztikai fogadóképesség javítására és a bemutatás eszközeinek modernizálására irányuló komplex fejlesztés valósulhat meg. A települések emblematikus épített örökségeinek megújítása, kulturális és turisztikai attrakcióvá emelése, többcélú, fenntartható hasznosítása és élmény-alapú bemutatása a világörökségi várományos terület elsőrendű feladata.

A projektből a tihanyi önkormányzat a Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-n keresztül 570 millió forint támogatást nyert el. Ebből megvalósulhat a volt apátsági magtár komplex fejlesztése. Jelenleg a művelődési ház és a könyvtár is itt működik, ezek a kábeltelevízióval együtt egy új épületbe, a civilek házába költözhetnek majd. – A magtár épületében az apátsági és a nemzeti parki látogatóközpontokkal nem konkuráló, interaktív kiállítást, információs központot, rendezvénytermet és cukrászda-kávézót alakítunk ki

- mondta el a polgármester.

Megújulhat a Visszhang-domb, itt történelmi park lesz, ahová elsősorban a gyermekes családokat várják majd.

Tihany közlekedésfejlesztésére 180 millió forintot nyert TOP pályázatból a tihanyi önkormányzat. Ez a pályázat jól kiegészíti a GINOP-os pályázatot, hiszen ebből útburkolatok felújítása és parkolóhelyek kialakítása is megvalósulhat a világörökségi pályázattal érintett területen. Az Illyés Gyula iskola falainak hőszigetelésére és kazán-korszerűsítésre is lehetőséget ad. A Major utca burkolata teljes hosszában megújulhat, itt a tervek szerint a jelenlegi légkábeleket a földbe helyezik, és a víz gerincvezetékét is cserélik.

- Egyre többen vágynak Tihanyba, és további fejlesztési elképzeléseink is vannak a félszigeten. A kormány támogatja ezeket a fejlesztéseket, hiszen döntés született arról, hogy 2014 és 2020 között 354 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg a Balaton körül. Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték szerte a világon, és Magyarország biztonságos ország, köszönhetően a kormány intézkedéseinek – hangsúlyozta Kontrát Károly a tegnapi sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!