függő játszma

2018.03.21. 14:00

Így mentik Eplényben a felvonón rekedt síelőket – exkluzív videó!

Nagy reccsenéssel megállt a sílift Eplényben, leugrani róla nem lehetett a többméternyi magasból, a levegő pedig egyre hidegebb lett, és lassan a kihűlés veszélye fenyegette az utasokat - szerencsére mindez csupán egy mentőgyakorlat keretében.

Sövényházi János

Megrekedve a magasban

Képzeljük el, hogy hétvége van, süt a nap, térdig ér a hó. Ebéd után bepakoljuk a családot és a síléceket a kocsiba, és irány Eplény! Beülünk a felvonóba, papa, mama, gyerekek, és élvezzük a libegést felfelé a hegyre. Ám egyszer csak hatalmas reccsenés, a szék előre-, majd hátralendül, és a felvonó megáll. Ott ülünk több méter magasban, a gyerekek pityeregnek, a fák közül lassan előkúszik a hideg és a sötétség – mi pedig azon tűnődünk, a " target="_blank" rel="nofollow noopener">Frozen című film vagy a grúziai baleset forgatókönyve vár-e ránk az elkövetkezőkben.

Segítenek a barlangi mentők

Szerencsére Eplényben egyiktől sem kell tartanunk, ahogy ez a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálattól kapott káprázatos videón is jól látszik. (A film elején piros sisakban Meizinger Máté gyakorlatvezető ad utasításokat kollégáinak.)

Kétszáz ember kihűlése a tét

Schäfer István riasztásvezető elmondta, telt ház esetén akár kétszáz ember is a felvonón rekedhet. Ha a szerkezet motorja meghibásodik, lehetőség van kézi csörlő segítségével működtetni, és így lehozni a magasban rekedteket, ha azonban eltörik egy alkatrész, akkor a székekből kell kimenteni őket. A síarénának saját mentőegysége és hivatalos módszere van erre a mentésre, azonban ahhoz, hogy a magasban rekedt síelők ne töltsenek órákat mozdulatlanul a hidegben és ne fenyegesse őket a kihűlés veszélye, jól jön a bakonyi barlangi mentők segítsége.

Hogyan csinálják?

Ők alpintechnikával mentenek: felmásznak a tartóoszlopokra, onnan jutnak el a székekig, majd kötélen eresztik le a felvonóban rekedt utasokat. Így történt ez a napokban is, erről készítettek látványos és hátborzongató videót.

Nemcsak a magasban, a mélyben is...

A bakonyi barlangi mentők nemcsak ilyen extrém eseteknél segítenek, ők végzik többek között a veszprémi várkút karbantartását is.

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a cikkben MENTÉSI GYAKORLATRÓL van szó, a valóságban az eplényi sífelvonó nem hibásodott és nem is állt meg, a rajta utazókat éppen ezért nem is kellett kimenteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!