a sziréna volt a szerelme

2018.03.28. 10:30

Erika egy programnak köszönhetően betekinthetett a mentők életébe

Kiss Erika is szeretett volna részt venni a Neked munka, nekem álom! elnevezésű programban, és végül azon szerencsés tíz jelentkező egyike lett, akit beválogattak, és egy napot - néhány órát - a számára kedves álommunkahelyen tölthetett.

Juhász-Léhi István

Molnár András, a program egyik mentora és Kiss Erika, akit mindig nagyon érdekelt minden, ami a szirénával kapcsolatos, így persze a mentőzés is Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

1991-ben szenvedett balesetet

Erika Veszprémben született, Szentgálon gyerekeskedett, majd 25 évig Herenden, a porcelángyárban dolgozott. 1991-ben volt egy balesete: a Házgyári úton lakott, onnan indult aznap is dolgozni. A térdei mentek tönkre, több műtéten is átesett, jelenleg a protézis beültetésére vár, ám, mint kiderült, a gerince sem egészséges.

Molnár András, a program egyik mentora és Kiss Erika, akit mindig nagyon érdekelt minden, ami a szirénával kapcsolatos, így persze a mentőzés is Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Jót tesz neki a munka

- Alvásproblémám is van, egy gépet használok, hogy egyenletesen tudjak lélegezni. Le vagyok százalékolva, 2000 óta vagyok rokkantnyugdíjas – sorolta, majd hozzátette: nem lehet mindig rokkantsági ellátáson, ezért idén a Bakony Művek területén ipari kerámiával foglalkozik mint alkalmi munkás, heti egy-két alkalommal. – Nagyon jót tesz nekem ez a munka, hiszen mindig emberek között voltam. Az iskola elvégzése után két hétig voltam otthon, ám azóta mindig dolgoztam – mondta Kiss Erika, aki egyedül él, mert élettársa két esztendeje elhunyt.

Szeretett a porcelángyárban dolgozni

Elmesélte lapunknak azt is, hogy az édesapja is a porcelángyárban dolgozott, így az általános iskola elvégzése után rajzolónak ment a nagy múltú gyárba. – Tetszett az, amit az édesapám csinált. Én is voltam rajzoló, korongozó, aranyozó, márkázó is. Szerettem ott dolgozni, örömmel gondolok vissza az ott töltött évekre – fogalmazott.

Minden érdekelte, ami a szirénával kapcsolatos

A Neked munka, nekem álom! programba Molnár András mentoron keresztül került be. – Mindig nagyon érdekelt minden, ami a szirénával kapcsolatos, így persze a mentőzés is – árulta el Kiss Erika. – Ez egy gyerekkori álom, hiszen kislányként sem babáztam, hanem autóztam és – halkan mondom – rosszalkodtam a fiúkkal.

Megvalósult az álma

A mentőállomáson aztán Erika, ha csak néhány órára is, de betekintést nyerhetett abba, hogy miként zajlik az életmentők egy-egy munkanapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!