durrogás az éjszakában

2018.03.01. 17:30

Karbidágyú miatt lett pokol az életük az ajkarendekieknek

Karbidágyúkkal védi meg egy gazda földjeit a vadaktól, amiket kora estétől reggelig működtet az ajkarendeki és környékbeli lakók állítása szerint. Panaszolták, hogy az ágyúnak olyan erős hangja van, hogy nem tudnak aludni, a gyerekek felriadnak, a kutyák ugatnak. Úgy mondták, pokol lett az életük az amúgy csendes, nyugodt településeken.

Kovács Erika

Fehér Maya és kiskutyája Ajkarendeken. Az asszony egész családja nem tud pihenni a durrogástól

Csendes éjszakákat akarnak

- Háromnegyed öttől reggel hétig tart a karbidágyú durrogása hónapok óta, amit egy gazda földjei védelmére a vadak miatt használ. Az erős hang még zárt ablaknál is zavaró. A gyerekek rendszeresen felébrednek, a kutyák ugatnak, vonyítanak – ezzel keresett meg minket másokkal együtt Fehér Maya.

Fehér Maya és kiskutyája Ajkarendeken. Az asszony egész családja nem tud pihenni a durrogástól

Az ajkarendeki asszony azt mondta, napközben nem működik az eszköz, akkor úgy élhetnek, mint korábban Ajkarendeken. Az életük éjszaka viszont pokollá lett, nagyon zavaró számukra az erős, gyakran ismétlődő hang, nem tudnak pihenni, aludni, folyamatosan felébrednek a durrogás miatt, másnap pedig így kell menniük dolgozni. Maya másokkal együtt a kutyáját is félve viszi ki a sétára, mielőbb sietnek befelé, mert a négylábú is nagyon megriad a durrogástól.  

- Mi a korábbi nyugodt, csendes éjszakákat szeretnénk visszakapni – fogalmazott Maya, ezért Ajkarendeken aláírásokat is gyűjtenek, hogy szűnjön meg a durrogás, amit bevisznek az ajkai jegyzőhöz. Azt szeretnék elérni, ami tudomásuk szerint az országban más helyen már megtörtént, hogy a jegyző arról döntsön, hogy a vadriasztást estétől reggelig ne lehessen működtetni a lakók nyugalma érdekében. Az asszony úgy tudja, a közeli Kislődön is lehet hallani a vadriasztó durrogást, ráadásul ott évek óta.

A környező településeken is hallani

Beszerdikné Major Melinda szintén Ajkarendeken azt panaszolta, hogy őket is nagyon zavarja az erős hang, így két gyermekét, valamint állataikat is. Hozzáfűzte, ők nemcsak a karbidágyúk hangjától, amik tudomásuk szerint gázpalackkal működnek, hanem a folyamatos kutyaugatástól sem tudnak aludni, mert az ebek azonnal rázendítenek, amint az eszköz működésbe lép. Az asszony elmondta, a közösségi oldalon is közzétette már a kialakult áldatlan helyzetet, amihez nagyon sokan hozzászóltak, így tudta meg, hogy nemcsak Ajkarendeken, hanem az ajkai térségben, így Kislődön, Magyarpolányban és Padragkúton is lehet hallani a durrogást. Melinda utalt rá, hogy természetesen megkereste az illetőt, aki a vadriasztót működteti, aki azt mondta neki, hogy ő nyugodtan alszik, minden engedélye megvan az eszközhöz, és nem zavarja, hogy másokat ez kellemetlenül érint.

- Szerintem nem jó ötlet ez az eszköz – szögezte le Eszlinger Lajosné. Úgy vélekedett, hogy az erős hang annyira megriasztja a vadakat, hogy ijedtükben a közeli 8-as számú főútra rohannak, és szerinte nem véletlen, hogy az úton sok vadelütés történik.

Tábori Miklósné és Ács Józsefné. Az ajkarendeki asszonyok és unokáik is felriadnak a vadriasztó hangjára éjszaka

Mama, vadásznak?

Tábori Miklósné arról beszélt, hogy ő, noha szívesen pihenne tovább, már kora hajnalban felébred, illetve felriad az erős hangra.  

- Mama, vadásznak? – ezt kérdezte a durrogás hallatán riadtan a kisunokám – jegyezte meg Ács Józsefné. Az asszony nagyon tart attól, hogy mi lesz velük nyáron, amikor majd ablakot kell nyitni, és a hálószobája ablaka éppen a határ felé néz. Szerinte, ha ez így folytatódik, éjszaka egyáltalán nem lesz alvás. – Azt szeretnénk, hogy halkabban működjön az eszköz, vagy szűnjön meg! – mondta az asszony.

- Kislődön is zavarja az embereket az erős durrogás, ezért ezen a településen szintén aláírásokat gyűjtenek, hogy azt a jegyzőnek átadják – erről beszélt Udvardi Éva. Az asszony kisgyermekei éjszakánként felébrednek, kis házi kedvencük is nagyon fél. Ők úgy tudják, kutyájuk utóbbi időben kialakult epilepsziája is összefüggésben állhat azzal, hogy a négylábú nagyon megijed az erős hangtól, és fél, remeg a durrogástól.

Kérdések válasz nélkül

Az ügyben a közelmúltban e-mailben kerestük az ajkai és a magyarpolányi jegyzőt is, hogy megtudjuk, lehet-e használni karbidágyút, és mikor, milyen hangerővel, de választ nem kaptunk.

Kerestük a gazdát is, akit a lakók megneveztek a karbidágyúk tulajdonosának, és szerettük volna megkérdezni a lakók panaszáról, illetve arról, hogy tervezi-e azt, hogy megszünteti az éjszakai működtetést, de ő nem kívánt velünk beszélni.

A karbidágyúról az interneten tájékozódva azt olvastuk, hogy éles hangja riasztólag hat a vadakra. Működési elve, hogy egy fényérzékeny elektromos automata az esti sötétedéskor bekapcsolja a szerkezetet, és az rendszeresen vagy mozgásra villámfény erősséggel villan, és hozzá robbanó hangot is ad.

Ajka jegyzője ma délután a következő nyilatkozatot küldte el ( a kérdést 02.08-án kapta meg)

Jáger László, Ajka címzetes főjegyzője közölte, a karbidágyú használatát jelenleg központi jogszabály nem tiltja, azt széles körben alkalmazzák elsődlegesen Magyarország történelmi borvidékein a seregélyek elriasztására. Ezt követően terjedt el vadkár elhárítási célú használata is, mert a vadásztársaságok elvárják a tulajdonosoktól a kár elhárítása érdekében a szükséges intézkedések megtételét.

-Annak egyértelműsítése érdekében, hogy a helyi önkormányzatnak van-e jogosultsága közigazgatási határain belül a karbidágyú használatának megtiltására vagy földrajzi és időbeli korlátok közé szorítására a Belügyminisztérium részéről állásfoglalás kiadását kértük, mely a mai napig még nem áll rendelkezésünkre. Természetesen az önkormányzat jogi lehetőségeinek ismeretében mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lakosság nyugalmát zavaró zajhatások megszüntetése érdekében minden szükséges intézkedést megtegyünk, fogalmazott a jegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!