szép, de veszélyes

2018.03.16. 14:00

Károkat okozott: Tört, zúzott a jégzajlás a Balaton-partján

Néhány napja beállt a jég a Balaton felületén, mostanra azonban a megolvadt táblákat a déli, délnyugati szél az északi partra sodorta, néhány helyen a strandok védműveit is károsítva.

Tóth B. Zsuzsa

A jégzajlás mellett a Balaton magas vízállása ugyancsak gondot okoz a fenntartó önkormányzatoknak.

Szigligeten az újévi pancsolás helyszínén, a lídónál egy, a partra ősszel kitett lépcsőt tört össze a jég, amely még mindig beborítja a fürdő füves részeit. A szintén vasból és fából készült stéget ugyancsak tönkretette a jégzajlás, és valószínűleg a part betonszegélyét is károsította. Erről beszélt lapunknak Balassa Balázs polgármester, aki szerint addig nem lehet felmérni a károkat, amíg el nem olvad a jég a parton. A tó vizén is jég áll Szigligeten, a hét közepén még nem hullámzott a strandon a víz, a parttól száz méterre a jég nem olvadt fel.

Kilátás a déli partra a szigligeti strandról, előtérben az összetorlódott jégtáblák Fotó: Nagy Lajos / Napló

- A közeli horgászhelyen ugyancsak károkat okozott a jégzajlás. Igaz, a horgászoknak kötelességük kivenni télre a stégeket, mégis voltak, akik ezt nem tették meg. A tó vizében hagyott stégek jelentős része tönkrement, van olyan, amit a partra dobott és ripityára tört a jég – mondta Balassa Balázs.

Az ábrahámhegyi strandon a Burnót-patak befolyásánál homokzsákokkal védekeznek a víz ellen Fotó: Nagy Lajos / Napló

A szomszédos Balatonedericsen hullámzik a víz a strandon, sőt, a füves rész is vízben áll a nagyon magas víz-állás következtében. Töreky Lászlóné polgármester arról számolt be lapunknak, hogy a gyermekpancsoló fél méter széles szakaszon tönkrement, elmosta a jeges víz, csak földmunkát végző munkagépekkel lehet majd helyreállítani az eredeti állapotot az újabb homokszórás előtt. Itt sem lehet még felbecsülni a kárt.

A balatonedericsi strandon a gyermekpancsoló fél méter szélességben tönkrement, elmosta az időnként erősen hullámzó víz Fotó: Nagy Lajos / Napló

Ábrahámhegyen ugyancsak elöntötte a strandot, sőt, a parti telkeket is a víz. A patakmeder befolyásánál homokzsákokkal kell védekezni – tudtuk meg Vella Zsolt polgármestertől.

Kondor Géza, Révfülöp polgármestere azt mondja, a nagyközség két strandja szerencsére megúszta a késői telet. – A Szigeti strand adottságai révén nincs veszélyben, az alacsonyabban fekvő Császtai strandon egy kis részen áll ugyan a víz, de amint beköszönt egy szárazabb időszak, elszivárog majd – mondta Kondor Géza.

A badacsonytomaji három strandon nem okozott kárt a jégzajlás – tudtuk meg a Városüzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, Bolla Józseftől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!