feldarabolta a feleségét

2018.03.08. 10:30

Öt év börtönre ítélték a nemesgörzsönyi gyilkost

Egy mozdulattal mindent tönkretettem, mondta az utolsó szó jogán, elcsukló hangon a Veszprémi Törvényszéken az a férfi, aki tavaly meggyilkolta feleségét, majd feldarabolta és elégette a holttestet. A bíróság öt év börtönbüntetést szabott ki első fokon a vádlottra.

Marton Attila

A vádlott és Szabó Györgyi bíró egy korábbi tárgyalási napon Archív fotó: Penovác Károly

Az arca helyett a torkát találta el

A nemesgörzsönyi B. Norbert 2017. március elején egyik este észlelte, hogy eltűnt a megtakarított több millió forintja. Emiatt számon kérte a feleségét, aki azt mondta neki obszcén kifejezéssel, hogy annál van a pénz, akivel szeretkezni szokott. B. Norbert bedühödött, arcon akarta csapni a nőt, ám a torkát találta el. Felesége belehalt a sérülésbe. A 42 éves, hentes végzettségű férfi feldarabolta és elégette a holttestet, a hamvakat a szennyvízgödör aknájába öntötte.

A vádlott és Szabó Györgyi bíró egy korábbi tárgyalási napon Archív fotó: Penovác Károly/Napló

Néhány másodpercen belül beállhatott a szívhalál

A gyilkosság másnapján bejelentette felesége eltűnését a rendőrségen, ahol a hazugságvizsgálat során beismerte tettét. Az eljárás alatt a szakértők még eltérően ítélték meg, hogy az ütés és a halál bekövetkezte között mennyi idő telhetett el, a tárgyaláson azonban tisztázták a véleménykülönbséget. A vádlott vallomásából kiindulva megállapították, a gégét ért ütés miatt néhány másodpercen belül beállhatott a szívhalál.

Az utolsó szó jogán

B. Norbert a bírósági eljáráson nem válaszolt kérdésekre, megtörten, magába roskadva követte a tárgyalást. Az utolsó szó jogán azonban közel tíz percig beszélt a feleségével való viszonyáról.

- Mindent tönkretettem egy mozdulattal, nincs mentségem – mondta elcsukló hangon B. Norbert, majd arról beszélt, érzelmi szálak már nem kötötték össze a feleségével, de nem akart ártani neki. Amikor észlelte, hogy a nő meghalt, nemcsak tettétől, hanem attól is kétségbe esett, hogy soha többé nem lehet majd a gyermekeivel.

A szándékot mérlegelték, nem a brutalitást

A Veszprémi Törvényszék halált okozó testi sértés bűntettéért öt év börtönbüntetésre ítélte B. Norbertet, akinek közel 5,5 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Az ítélet indoklásában Szabó Györgyi tanácsvezető bíró hangsúlyozta, a vádlott tettének büntetőjogi minősítését, és ebből következően a büntetés mértékét nem befolyásolta, hogy milyen brutalitással járt el a holttesttel. A bíróságnak a minősítés meghatározásakor azt kellett eldönteni, hogy mire irányult a vádlott szándéka: meg akarta ütni vagy meg akarta ölni a feleségét. A bíróság B. Norbert következetes vallomását elfogadva úgy vélte, a férfi a nő arcát akarta megütni, a vádlottat ezért halált okozó testi sértésben mondta ki bűnösnek, és nem az ügyészség által indítványozott emberölésben.

A minősítés a büntetés mértékét is befolyásolta: míg a halált okozó testi sértés kettőtől nyolc évig, az emberölés 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott tényfeltáró beismerő vallomását, a hatósággal való együttműködését, a megbánást és a sértett provokatív viselkedését, míg súlyosítóként, hogy közvetlen hozzátartozó ellen követte el tettét.

Enyhítésért fellebbeztek

A döntés ellen az ügyész eltérő minősítés – emberölés bűntett megállapítása – és a szabadságvesztés mértékének emelése miatt jelentett be fellebbezést. Vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

A törvényszék a Pápai Járásbíróság által a vádlott ellen hatóság félrevezetése miatt indított eljárást egyesítette az emberölésért indított üggyel, és az eljárási szabályok miatt előbbit megszüntette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!