Megújuló város

2018.03.01. 10:30

Nyolcvanötmilliárd forint jut fejlesztésekre Veszprémben

A város fejlesztési terveiről tartott előadást Brányi Mária alpolgármester a Dózsavárosi Nyugdíjasklub tagjainak a napokban.

Marton Attila

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a Dózsavárosi Nyugdíjas-klub tagjainak tartott előadást Fotó: Penovác Károly

Az alpolgármester hangsúlyozta, Veszprém olyan időszak elején áll, amely csak az 1920-as években megvalósult fejlesztésekhez hasonlítható. Brányi Mária felidézte, a 2007-2013-as európai uniós fejlesztési ciklusban harminchat pályázaton 9,7 milliárd forrást nyert el a város és az önkormányzati intézmények. A 2013-2020 közötti időszakban a Terület- és Te-lepülésfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül 11,54 milliárd forint támogatáshoz jut a város, a Modern Városok Program keretében a 2020-as évek elejéig további mintegy 74 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Veszprémbe.

Az alpolgármester elmondta: a TOP-programban megvalósítandó fejlesztések ki-emelt területei a közlekedés, az élhető városi környezet, a kulturális turizmus, a gazdaságfejlesztés és az intézményhálózat racionalizálása. Elmondta, az északi iparterü- leten 3,2 milliárd forintból hajtanak végre útfejlesztést: összekötik a Henger utca két végét, korszerűsítik a Pápai út nagyobb részét, valamint út épül a Pápai út és a Kistó utca között. Megépül a két körforgalom a belvárosban, és kerékpárút vezet majd a vasútállomásra, valamint Szabadságpusztára.

A forrásból több orvosi rendelő is elkészült vagy megújul a jövőben: az Ádám Iván utcai rendelő helyett egészségház épült a Kabay utcában, önkormányzati saját forrásból megújult a Táncsics utcai rendelő, korszerűsítik a gyulafirátóti rendelőt, és új, komfortos helyet kap a ká-dártai rendelő. A támogatásból újjáépül az Egry úti óvoda, Gyulafirátóton új helyszínen épül fel az intézmény. Energetikai korszerűsítésekre mintegy 1,5 milliárd forintot fordíthat a város.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a Dózsavárosi Nyugdíjas-klub tagjainak tartott előadást Fotó: Penovác Károly

Brányi Mária beszélt a Modern Városok Program mintegy 74 milliárd forintos fejlesztéseiről is. A programban többek között megvalósul a Petőfi Színház rekonstrukciója, uszoda és jégcsarnok épül, bővítik a Veszprém Arénát, megépül az aranyos-völgyi viadukt, továbbá szakipari park és kutatás-fejlesztési központ is létesül a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!