a szülők kérésére

2018.04.02. 20:00

Bölcsődével bővül az ugodi óvoda

Egy 70 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően úgynevezett minibölcsődével bővül az ugodi óvoda. A várhatóan idén őszre elkészülő létesítmény alapkövét Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Vörös Tibor, a falu polgármestere tette le ünnepélyes keretek között.

Polgár Tibor

Az óvoda mellett felmerült az igény a bölcsődei ellátásra is

A Bakonyszücs, Bakonykoppány, Nagytevel és Ugod ellátási körzettel rendelkező óvoda által nyújtott szolgáltatást jelenleg 51 kisgyermek veszi igénybe. A helyi és környékbeli szülők részéről igény mutatkozott a bölcsődei ellátásra is, aminek a megvalósítására az ugodi önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz.

Vörös Tibor és Kovács Zoltán elhelyezi az ugodi bölcsőde alapkövét Fotó: Varga András

Udvari játékok és pancsoló kialakítása is belefér a beruházásba

A projekt pozitív elbírálásban részesült, így közel 68 millió forint támogatást kapott a mini bölcsőde kialakítása, ehhez az összeghez 2,4 millió forint önrészt tesz hozzá a székhelytelepülés. Ennek nyomán az óvodaépülethez hozzáépítenek egy bölcsődei csoportszobát. A beruházás a szükséges eszközök beszerezése mellett többek között udvari játékok és pancsoló kialakítását is tartalmazza. A projekt eredményeképpen korszerű bölcsődei intézmény jön létre 7-8 kisgyermek részére – tájékoztatott Vörös Tibor. Jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítésén van a sor, a kivitelezés várhatóan tavasszal kezdődhet meg, szeptembertől pedig már igénybe lehet venni a bölcsődei ellátást.

Folyamatosan nő a bölcsődei férőhelyek száma

Kovács Zoltán az alapkőletétel előtt kiemelte, míg 2010-ben jóval 30 ezer alatt volt, addig mostanra 47 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon, a cél pedig az, hogy 2020-ra ez elérje a 60 ezret. Mint mondta, ez a törekvés is beleillik a kormányzat széles körű családtámogatási intézkedéseinek sorába. Az országgyűlési képviselő hozzátette, az a képviselő-testület, amelyik gyermekintézmény fejlesztését, építését tervezi, a jövőben gondolkodik, hiszen minden falu számára a gyerekek, a családok jelentik a jövőt.

Kovács Zoltán szerint nem szűnnek meg a kistelepülési önkormányzatok

Kovács Zoltán a Napló kérdésére reagálva kifejtette: ahogyan korábban ő maga is hangsúlyozta több lakossági és szakmai fórumon, nincs alapja az ellenzék által hangoztatott rémhírnek, miszerint a kormányzat megszüntetné a kistelepülések önkormányzatait. – Ha a kormány ezt tervezné, miért kapnak az önkormányzatok forrásokat jövőbeli felújításokra, beruházásokra? Az élet és a pályázati rendszer ellentmond ennek az ellenzéki riogatásnak – fogalmazott Kovács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!