rájuk fért a korszerűsítés

2018.04.16. 10:30

Mindhárom badacsonytomaji strand megújul

Két ütemben újulnak meg a város strandjai, a munka jelentős része már a nyárra elkészül. A jövő évi idegenforgalmi szezonra pedig a városközpont badacsonyi strandja régóta várt felújítása teljes egészében elkészül.

Tóth B. Zsuzsa

A badacsonyi strandon idén a mosdók, öltözők készülnek el, jövőre a bejárat és a büfék Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Megtoldották a pályázati pénzt

A Magyar Turisztikai Ügynökség pályázati támogatását elnyerő Városüzemeltető Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bolla József elmondta lapunknak, hogy a három strandra összesen 108,7 millió forint pályázati támogatást kaptak, amelyet a város önkormányzata képviselő-testülete megtoldott 27 millió forinttal, mivel időközben emelkedtek az építőanyag árak. A kivitelezéseket több alkalommal is meg kellett pályáztatni, így csúszott a munka.

A badacsonytomaji strandon teljesen megújul a bejárati épület nyárra Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Terv szerint halad a munka

- Január végén adtuk át a munkaterületet, április végéig kell befejeznünk a kivitelezést a strandokon. A munka terv szerint halad mindenütt. A badacsonytomaji strand fejlesztésére 33,8 millió forintot kaptunk. Elbontottunk egy régi vizesblokkot, a helyén új épült. Annak stílusa illeszkedik a szomszédos büfésor épületének stílusához. Az épületet szigeteltük, elektromos fűtést kap, így télen is üzemeltethető, amikor rendezvények vannak a strandon. Megújul a bejárati épület, a jegypénztár, az elsősegélynyújtó hely, a vízimentők helyisége és egy raktárnak is jut hely. Az épület tetőszerkezetét kicseréltük. Fedett csónaktároló és a bejáratnál nyeregtetős árnyékoló készül még. A projekt keretében a gyerekek fürdőhelyén, a lidó fölé napvitorlákat feszítünk ki, nyárra felfrissítjük ott a homokot. A játszótér új játékkal bővült, a foci- és a röplabdapálya mellé lábteniszpályát alakítottunk ki, utóbbit magánerőből. Új kerítés is épül a strand teljes, több mint kétszáz méteres hosszán. Áthelyezzük a kültéri zuhanyzót, ivókutat telepítünk ide – mondja Bolla József.

A Bányász strandnál kotorni kell

Az úgynevezett Bányász strand már nagyon aktuális felújítására 27,6 millió forint jutott. A strandot minden évben bérbe adják. Ott elbontották a nagyon régi vizes blokkot, a strandot bekötötték a városi szennyvíz hálózatba. Annak helyén épült a város eddig legújabb, legkorszerűbb játszótere. A kiszolgáló főépület beázott, megújult a teteje, kívül is megújul. Abban új vizesblokk, mozgáskorlátozott vizesblokk várja a vendégeket, valamint a büfének szintén helyet ad. A térköves járda készült az épület körül, sétányt alakítottak ki a parton. Füvesítettek és tíz előnevelt fát ültetnek. A meder állapotán nem tudnak javítani, az meglehetősen iszapos, a kotrás elengedhetetlen mielőbb – tudtuk meg.

A badacsonyi strandon idén a mosdók, öltözők készülnek el, jövőre a bejárat és a büfék Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Segít a Zöld város projekt

A badacsonyi strand felújítása ugyancsak régóta aktuális volt. A feladatra kapott pályázati összeg meghaladja a 47 millió forintot, az önrésszel együtt 62 millióból újul meg a kikötő melletti fürdőhely.

- Elkészül az új mosdó és öltöző épülete a korábbi vizesblokk helyére. Pillanatnyilag a külső és belső burkolást végzik a szakemberek, a kivitelezés a hónap végére elkészül. A Zöld város projekt ugyancsak segíti ennek a strandnak a megújulását. A projekt egy része már a nyárra elkészül, a badacsonyi városrész ábécéje előtti parkolót korszerűsítjük. A strandon elbontjuk majd a bejárati épületet, annak helyén sétányt alakítunk ki, miután a jelenlegi kerítést is megszüntetjük. A sétányról megközelíthető lesz egész évben egy új mosdó. A pénztár új épületet kap, kicsit távolabb pedig két nagyobb büfé épületet alakítunk ki, azok között terasz épül. A Zöld város projekt strandot érintő kivitelezése ősszel kezdődik, jövő nyárra készül el – mondta Bolla József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!