Készülnek a nyárra

2018.04.17. 11:30

Irány a strand! Fejlesztenek, építkeznek a Balaton északi partján

Gőzerővel haladnak a fenntartási munkák az északi part strandjain, sok helyen fejlesztenek, építkeznek is. Jó idő esetén általában nyitva vannak a mosdók. A pénztárak nyitási időpontjaiban várhatók különbségek.

Sági Ági, Leitner Vera, Tóth B. Zsuzsa, Marton Attila

Hanischné Bogdán Judit és Hanisch Endre Attila már harminc éve aktív életet élnek. Most is kerékpárral jöttek Veszprémből a balatonfüredi Kisfaludy strandra, és este még haza is tekernek. Szeretik a tavaszi Balatont, amikor még nincs tömeg és nem kell belépőt sem fizetni, hogy vízparthoz férjen az ember. Eddig csak a hétvégeken tudtak túrázni, de amióta Attila nyugdíjas, szinte minden napot a természetben töltenek Fotó: Sági Ági

Balatonfüreden a tervek szerint június első hétvégéjén nyitnak majd a város strandjai. Ha már előtte is jó idő lesz, akkor az alapszolgáltatások elérhetőek lesznek. Mérsékelt áremelés várható, de erről még nincs döntés.

- A tavalyról áthúzódó építési munkákat tavasszal befejezik a Kisfaludy strandon. Elkészül a fitnesz- és a hárompályás csúszdapark is – tájékoztatta lapunkat Ágoston Ferenc, a strandfenntartó Probio Zrt. üzemeltetési vezetője.

Az Esterházy strandon új belépőjegy-automatát telepítenek, aminél bankkártyával is lehet fizetni. A strand élményfürdőjénél pancsoló épül, és tovább bővítik az árnyékoló szerkezeteket.

A megszokottnál korábban nyitnak

Napvitorlákat helyeznek el az Esterházy strandon azokra a területekre, ahol nincs természetes árnyék. Bűnmegelőzési céllal bővítik a kamera- és térfigyelő rendszert. A füredi strandokon idén a tavaszi munkák a Balaton magas vízállása miatt csak a szokásosnál később kezdődhettek. A jelenlegi 130 centiméter körüli vízállás szélcsendes időben nem okoz gondot, de egy kis déli hullámzás már jelentős károkat okoz.

Hanischné Bognár Judit és Hanisch Endre Attila már harminc éve aktív életet élnek. Most is kerékpárral jöttek Veszprémből a balatonfüredi Kisfaludy strandra, és este még haza is tekernek. Szeretik a tavaszi Balatont, amikor még nincs tömeg és nem kell belépőt sem fizetni, hogy vízparthoz férjen az ember. Eddig csak a hétvégeken tudtak túrázni, de amióta Attila nyugdíjas, szinte minden napot a természetben töltenek Fotó: Sági Ági

 

- Idén a megszokottnál korábban, már május 20-án kinyitnak a kenesei strandok a hétvégi és ünnepnapokon. Kedvező időjárás esetén így a korai nyári hétvégeken minden szolgáltatás elérhető lesz a vendégek számára, illetve június 16-tól folyamatosan minden nap üzemelnek majd a fürdőhelyek – tájékoztatott Schutzmann Réka, a balatonkenesei önkormányzat sajtóreferense. A kenesei strandok belépőjegyei nem drágulnak, illetve az ingyenes szabadstrand a megszokott módon üzemel tovább. A parkolás továbbra is ingyenes lesz az egész településen. A tavalyi év nagy újdonsága, a Vak Bottyán strandon üzembe helyezett aquapark idén tovább bővül, a hatvanöt elemre kiegészülő létesítmény az ország legnagyobb vízi játszótere lesz, amely garantáltan felejthetetlen élményt nyújt az aktívan kikapcsolódóknak. A sajtóreferens hozzátette, az önkormányzat szeretné tovább bővíteni fürdőhelyeit, a Vak Bottyán strandra tervezett homokos plázshoz már beszerezte az engedélyeket, és most a pénz előteremtésén dolgozik, illetve tervezik egy többfunkciós modern szolgáltatóház kialakítását is.

A révfülöpi strandok a tervek szerint június másodikától augusztus utolsó vasárnapjáig lesznek fizetősek. Májusban ingyen használhatja a fürdőket bárki, sőt akár most is, a mosdók már nyitva vannak a horgászok miatt. A hivata-los pontos dátumról a napokban dönt majd a képviselő-testület.

A badacsonytomaji Bányász strandon megújul a főépület, új vizesblokkok várják majd a vendégeket a nyáron Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Az ábrahámhegyi strand június elsejétől lesz fizetős, de pünkösdtől már bemehet bárki ingyen, lesz nyitva büfé és mosdó is. A balatonedericsi strand nyitóünnepségét június kilencedikén tartják, tizenegyedikétől kell belépőjegyet váltani. A tervek szerint április végétől már nyitva lesz a fürdő, mosdó is rendelkezésre áll, de még ingyenes lesz a strand használata.

A badacsonytomaji strandok május közepétől szeptember közepéig fizetősek, de az időjárás miatt ettől eltérhetnek néhány nappal. Idén is ettól függ majd a hivatalos nyitás időpontja. Valójában azonban egész évben nyitva van a kapu, közösségi térként is szolgál a strand. Idén azonban más a helyzet, egyelőre csak a horgászok mehetnek be, mivel mindhárom strandon építkeznek.

Júniusra fejeződnek be a karbantartási munkálatok

Az időjárási körülmények miatt a napokban kezdték meg és júniusra fejeződnek be a karbantartási munkálatok Balatonfűzfő két strandján, mondta Nemes Károly, a Fűzfői Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója. A szezonra való felkészülés jegyében a társaság munkatársai gondozzák a Föveny és a tobruki strand zöldterületeit, így megvizsgálják a fák állapotát, parkosítási munkákat végeznek és virágot ültetnek. Ahol szükséges, helyreállítják a megrongálódott parti védművet, elvégzik a medervizsgálatot, továbbá a mosdók újrafestését. Az önkormányzat mindkét strand fejlesztésére pénzt nyert tavaly: a tobruki strandon befejeződött a beruházás, és Fövenyfürdőn is a végéhez közelednek a munkálatok. A vendégek június elejéig belépő fizetése nélkül mehetnek be a strandokra, a Fövenyfürdőn hétvégente már több büfé is nyitva tart, jegyezte meg Nemes Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!