ellenőrzik a gyomfertőzöttséget

2018.06.29. 14:00

Bírság jár a ki nem irtott parlagfűért

A növények vegetációs időszakában a fű gyorsan nő, sok esetben gyommal együtt. A megfelelő társas együttéléshez nem árt tisztában lenni néhány szabállyal.

Laskovics Márió

A Pápai Városgondnokság munkatársa, Vas László nyírja riderrel a megnőtt füvet a volt Kilián-lakótelepen. A gyommentesítés közös érdekünk Fotó: Laskovics Márió

A parlagfű kiemelt helyet foglal el a gyomnövények között

A gyom vagy gaz olyan növények gyűjtőneve, amelyek jelenléte megmunkált környezetben, termőföldön, konyhakertben, virágoskertben, pázsiton nem kívánatos, eltávolításuk a terület művelhetőségének egyik feltétele. A parlagfű kiemelt helyet foglal el a gyomnövények között: az általa kiszórt virágpor mennyisége többszöröse a sorban következő legnagyobb virágportömeget adó fűfélékének, emellett veszélyessége is nagyobb. A parlagfű virágpora szél útján akár 100 kilométeres távolságra is képes tömegesen eljutni.

A Pápai Városgondnokság munkatársa, Vas László nyírja riderrel a megnőtt füvet a volt Kilián-lakótelepen. A gyommentesítés közös érdekünk Fotó: Laskovics Márió

Itt a pollenszezon – Pápán is

Pápa címzetes főjegyzőjének Itt a pollenszezon című lakossági tájékoztatója szerint a parlagfű kelése március végére tehető az időjárástól függően, de áprilisban már tömegesen jelenik meg, és júliusban nő a legintenzívebben. A virágpor szóródása július végén és augusztusban történik, ezután kisebb mennyiségben egészen az őszi fagyokig tart.

A parlagfű elleni védekezés szempontjából fontos, hogy a virágzás, a pollenképződés előtt irtsák ki a növényt. A gyomok és a parlagfű elleni védekezés kötelezettségét az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény írja elő a föld tulajdonosának, illetve használójának. Ennek értelmében június 30-ig végre kell hajtani a védekezést, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani.

Felszólítják a védekezésre a tulajdonost

Ahol június 30-át követően nem akadályozzák meg belterületi ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását, ott a jegyző azonnali hatállyal – függetlenül attól, hogy ismert-e a földhasználó kiléte – külön értesítés nélkül elvégezteti az elmaradt védekezést és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala növényvédelmi bírságot szab ki. Az eljárás szabályai szerint a parlagfű elleni hatósági védekezés zárt ingatlanon is elvégezhető.

Egyéb gyomnövények esetén a belterületi ingatlanok gyomfertőzöttségét a jegyző ellenőrzi, azonban a védekezésre a járási hivatal munkatársai szólítják fel az ingatlan tulajdonosát, használóját. A felszólítás figyelmen kívül hagyása után a jegyző közérdekű védekezést rendel el, illetve a Járási Hivatal növényvédelmi bírság kiszabásával él.

Húszezertől ötmillió forintig terjedhet a bírság

A közérdekű védekezés költségét, a növényvédelmi bírságon felül, a tulajdonosnak, illetve a földhasználónak meg kell fizetnie. A kiszabható növényvédelmi bírság – a terület nagyságától függően – húszezer és ötmillió forint közötti összeg, és ez behajtható.

– Idén is kiemelt figyelmet fordítunk a gyomnövénnyel és parlagfűvel fertőzött területek felderítésére. A közterület-felügyelőkkel, a városgondnokság munkatársaival együtt folyamatosan ellenőrizzük az ingatlanok gyomfertőzöttségét. Ha gyomos ingatlant találunk, eljárást indítunk, parlagfűvel fertőzött terület esetén június 30-a után azonnal köz­érdekű védekezést rendelünk el és növényvédelmi bírság kiszabását kezdeményezzük. A gyommentesítés közös érdek, ezért kérjük, mindenki maradéktalanul tegyen eleget parlagfű- és gyommentesítési kötelezettségének – hívta fel a figyelmet Kanizsainé Pék Mária címzetes főjegyző.

Az ingatlan előtti járdaszakaszon a tulajdonos kötelessége a fűnyírás

Molnár István városfejlesztési osztályvezető megkeresésünkre közölte, a gondozatlan terület fogalmát sem központi jogszabály, sem önkormányzati rendelet nem szabályozza, azonban a pápai önkormányzat képviselő-testületének a környezet védelméről szóló 41/2005. rendelete alapján az ingatlantulajdonos vagy a használó köteles gondoskodni az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület) tisztán tartásáról, s ebbe beletartozik nyáron a fűnyírás is. Annak időpontját, időtartamát önkormányzati rendelet nem szabályozza.

A közterületek, önkormányzati tulajdonú ingatlanok fenntartója, kezelője a Városgondnokság. Bakó István intézményvezető elmondta, folyamatosan nyírják a füvet. Ehhez jelenleg egy nagyobb és egy kisebb rézsűkasza, négy rider, nyolc háti fűkasza, négy kézi tologatós fűnyíró, valamint egy, a frekventált területeken ritkán használt kisebb fűnyíró traktor áll rendelkezésükre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!