Mindenki meglepetést keres

2018.06.10. 08:00

Forradalom a fagylaltkészítésben – Már káposztás-sós ízben is kapható

Fagylaltot már ötezer éve fogyasztottak a kínaiak, akik jéggel, hóval kevert gyümölcsleveket kínáltak a tehetőseknek. Innen kerülhetett Egyiptomba, majd a Római Birodalomba a hideg édesség.

Sági Ági

Laura kedvence a csokifagylalt, de mos mangós robbanósat nyalogat Fotó: Sági Ági

Magyarországra a 18. században osztrák közvetítéssel került a fagylalt. Gyorsan népszerű lett, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Az utóbbi időkben sokat változott a hazai fagylaltpiac. A 80-as években kétforintos gombócár több mint százszorosára drágult, és a hagyományos ízeket a bonyolultabb, különlegesebb ízösszeállítások váltották fel. Nemrég az Anna-báli csemege lett a Balaton fagylaltja, de egy közeli fagyizóban káposztás-sós fagylaltot is kapni.

- Régebben a fagylaltalapot is jellemzően a cukrászdák maguk készítették. Ez a főzőtt alap cukorból, tejből, tejszínből, tojássárgájából állt. Már nincsenek hagyományos kategóriák, mert rengeteg módon lehet fagylaltot készíteni – mondta el Németh Krisztina, a Veszprém megyei Gasztronómiai Szövetség elnöke.

Az elnöktől megtudtuk, hogy a fagylaltalapok forradalmának oka van, hiszen a főzött alapoknál a tojás használata kényes dolog. A Nébih kimutatásaiból kiderül, hogy azóta nem jellemző a szalmonellás fertőzés, amióta a cukrászatok pasztákkal és alapokkal dolgoznak. Ráadásul ezek is különböző minőségűek: a legjobbak mentesek színezékektől és tartósítószerektől.

- Ezek a paszta alapú fagylaltok lehetnek jobb minőségűek, mint az a fagylalt, amit egy kisipari üzemben elő tudnak állítani, és biztonságosabbak is. Amikor valaki fagyit vesz, akkor a látvány, az állag és az íz számít. Most nagyon trendi, hogy a fagyiban legyen egy kis meglepetés. Egy kis ropogós réteg, egy kis cukrozott gyümölcs, egy más állagú összetevő – tette hozzá a szakember.

Megtudtuk azt is, hogy sokszor már az alapgyártók rákészülnek ezekre a trendekre és külön vásárolhatóak a kiegészítők. Bár úgy tűnhet, a hagyományos ízeknek leáldozott, ez nincs így. A Tej Terméktanács felmérése szerint továbbra is a vanília és a csokoládé a legnépszerűbb íz, ezeket a listán 2017-ben az eper követte.

 

Laura kedvence a csokifagylalt, de most mangós robbanósat nyalogat Fotó: Sági Ági

- Az éttermeknél is megfigyelhető, hogy hiába van 30 féle étel az étlapon, a legtöbb a rántott húsból fogy. A fagylaltoknál is megtörhetetlen a csoki és a vanília elsősége. Az extrém színek elsősorban a gyerekeket vonzzák, és az étkezési trendeknek megfelelően egyre több helyen tartanak cukormentes, laktóz- és gluténmentes fagylaltokat. Az éttermeknél egyre több helyen használnak nemcsak helyben vagy közelben termelt alapanyagokat, hanem már saját termelésűeket, konkrétan az étterem kertjében termelt zöldségeket, fűszereket. Ez minőségi kategóriaugrást jelenthet, ami előbb-utóbb a cukrászdákat is elérheti.

Az áraink már uniósak. Régebben megdöbbentünk, hogy Nyugat-Európában egy euró egy gombóc fagyi. Ezt az árat elértük, aminek a fogyasztási szokások változása is oka lehet. Gyakran a közös fagyizás a családi program, sok helyen tölcsérrel le is ülnek és elnyalogatnak együtt egy fagyit. De azt is tudni kell, hogy munkaerő-igényes hely a fagylaltozó. A gombócozás egy jó fagylaltozóban, ahol folyamatos a sor, megterhelő fizikai munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!