egy embert mentőhelikopterrel szállítottak kórházba

2018.09.12. 14:59

Mustgázmérgezés történt Somlószőlősön

Mustgázmérgezés miatt riasztották a pápai hivatásos tűzoltókat Somlószőlősre, a Kossuth Lajos utcába szerdán délután.

katasztrofavedelem.hu, Kovács Erika

Az egység kiérkezése előtt kihoztak egy embert a pincéből, akit mentőhelikopterrel szállítanak kórházba – írja a katasztrofavedelem.hu. A tűzoltók műszeres mérései még a korábbi szellőztetés ellenére is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a pincében.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedésekor, illetve a cukor alkohollá alakulásakor keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget.A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de kiszorítja a levegőt a pincéből, ezért oxigénhiányt hoz létre. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve a mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember a menekülésre, a szellemi funkciók zavara megakadályozza ebben.

Magyarországon évente 40-50 alkalommal riasztják ilyen esethez a tűzoltókat. A riasztások jelentős részénél a tűzoltók már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan létrejön a mérgezés, az eszméletvesztés, és az illető meghal. A balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid gázérzékelő riasztóberendezés telepítésével megelőzhetők. Jó szolgálatot tesz a gyertyás módszer is, amikor az ember egy égő gyertyával ellenőrzi a pince biztonságát. Fontos, hogy az ember a gyertyát ne vállmagasságban, előre kinyújtott kézben tartsa, hanem derékmagasság alatt. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra – vagy más kerti szerszámra – helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget!

Gyakori probléma, hogy a balesetet szenvedőknek mások védelem nélkül segítenek, és így újabb tragédia történhet. A mustgáz mérgezést szenvedett embert csak légzőkészülékkel szabad biztonsággal kimenteni, ezért aki ilyen balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!