Élmezőnyben a magyarok

2018.10.01. 20:00

EuroSkills: megyénkből öt versenyző ért el kiváló eredményt

A hét végén a Papp László Sportarénában tartott ünnepélyes eredményhirdetéssel véget ért az első EuroSkills döntő, amelyet hazánkban rendeztek.

Őrsi Ágnes

A győztes felsőőrsi Simon Krisztián bútorasztalos (középen) az eredményhirdetésen a szakmák Európa-bajnoksága záróünnepségén a Budapest Sportarénában. A magyar versenyzők három arany-, három ezüst- és három bronzérmet nyertek

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Három napig tartott a szakmák Európa bajnoksága Budapesten, a Hungexpo területén, ahova ez idő alatt több mint százezren látogattak el, és ahol szép megyei sikerek is születettek.

A győztes felsőőrsi Simon Krisztián bútorasztalos (középen) az eredményhirdetésen a szakmák Európa-bajnoksága záróünnepségén a Budapest Sportarénában. A magyar versenyzők három arany-, három ezüst- és három bronzérmet nyertek Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szeptember 26-28 között rendezett versenyen 28 ország fiataljai vettek részt 37 szakmát képviselve. Összesen 525 versenyzőt és az őket segítő 500 szakértőt jelentette az indulók listája, a hagyományos szakmákat éppen úgy megjelenítve, mint a legújabbakat.

Míg a versenyzők a feladatokat oldották meg, a szervezők az izguló rokonokon kívül megjelent érdeklődőknek lehetővé tették a próbálkozást, az ismerkedést az anyagokkal, eljárásokkal, a legújabb termékekkel, eszközökkel.

Nehéz volt a nemzetközi zsűri dolga, de viszonylag sokan vizsgálódtak, és mintha a lendület vitte volna előre ezt a fiatalos versenyt – szombat estére kialakult a végeredmény. Oroszország vitte haza a legtöbb érmet, másodikként Ausztria, az európai országok képzeletbeli dobogójának harmadik fokára pedig Franciaország állhatott. Hazánk lett a negyedik az éremtáblázaton, 30 hazai versenyző 27 szakmában három arany, három ezüst és három bronz minősítést szerzett. A EuroSkills 2018 legjobbja a svájci Daniel Gerber villanyszerelő lett, aki örömében nem is talált szavakat. Hasonló lelkiállapotban volt Nagy Ádám János épületasztalos, aki a Nemzet Legjobbja kitüntetést kapta meg aranyérme mellé. Rajta kívül arany minősítést szerzett még a Sipos Kristóf Balázs és Takács Zoltán alkotta mechatronikai csapat, valamint Simon Krisztián bútorasztalos. Ezüstérmes lett Balogh Ákos webfejlesztő, Cseke Szabolcs festő és Varholik Dávid ápoló. Bronzérmet érdemelt Zaja Dániel hegesztő, Balogh Krisztián kőfaragó és Takács Dániel virágkötő.

A Nemzet Legjobbja díjak nyertesei a 2018-as szakmák Európa-bajnoksága záróünnepségén a Papp László Budapest Sportarénában. Elöl középen Daniel Gerber svájci villanyszerelő, az Európa Legjobbja díj nyertese, mellette jobbra Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Veszprém megyéből öt kiváló teljesítményt láthatott a zsűri és a közönség: a végül aranyérmes, felsőörsi Simon Krisztiánét, az ezüstérmes, füredi Balogh Ákosét és a nagyvázsonyi Piltman Gáborét, aki bemutató ács volt a rendezvényen, a monostorapáti Papp Viktória Dóra kozmetikusét, aki már a tavalyi WorldSkills versenyen is remekül szerepelt Dubajban, és Sándor István fűzfői bádogosét, aki fiatal kora ellenére máris sikeres cégtulajdonos. Valamennyien fiatalabbak 25 évnél. Folytatásként Simon Krisztián és Balogh Ákos útja érmesként egyenesen vezet a jövő évi WorldSkills versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!