Korán jött idén a hideg

2018.10.06. 07:00

Hűvös éjszakák, meleg radiátorok?

Idén egy hirtelen váltással, szinte egyik napról a másikra jött el a fűtési szezon. Aki megteheti, az esti órákban már jó pár napja ráadja a fűtést, de vajon fáznak-e a távfűtéses lakásban élők? Ennek jártak utána kollégáink.

Borsos Renáta, Marton Attila, Polgár Tibor, Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Penovác Károly/Napló

Tapolca

A Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, Gáspár András szerint október 12-én azokban a távfűtéses lakásokban is bekapcsolják már a fűtést, ahol eddig nem kérték a lakók. – A korábbi években nem volt példa rá, hogy ilyen korán érkezzen a hideg, de felkészültünk rá, semmi akadálya nem volt, hogy beindítsuk a rendszert. A társasházi lakásoknak nagyjából a felében október első napjaiban már van fűtés, először azonban az intézmények, a bölcsőde, óvoda, iskola, kórház kérte a szolgáltatást. Nem volt fennakadás az indításban, a házakon belül azonban előfordult, hogy szerelés miatt várni kellett a fűtésre, de ennek megoldása a társasház feladata volt – mondta Gáspár András.

Surányi József a veszprémi hőközpontban. Ebben az évben a legtöbb helyen korábban indították be a fűtést Fotó: Penovác Károly/Napló

Ajka

A Primer Ajka Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Holczinger József lapunknak elmondta, hogy szeptember 24-én az időjárás- előrejelzés alapján elindították már azokat a hőközpontokat, amelyeknél nincs hőszolgáltatási szerződés, nincs közös képviselő. Így azoknál az eseteknél az önkormányzati rendeletnek megfelelően a cégnek kellett felvállalnia a fűtés elindítását. A díjfizetők 15 százalékát érintette ez az elindítás. Az egy hét leforgása alatt mostanra már többen is megrendelték a szolgáltatást, körülbelül a 90 százalékát már fűtik a lakóépületeknek. Becslések szerint megközelítőleg 10 százalék az a kör, amely még kitart, és nem kérte a fűtés elindítását. Az ügyvezető igazgató hozzátette, mivel mérés szerinti elszámolás van, ezért amikor az időjárás indokolttá teszi, akkor célszerű kérni a szolgáltatás elindítását. A lakóépületek többségénél a vételezés mértéke beállítható, így a korszerű eljárás érdekében a lakóközösség, a szabályozhatóságnak köszönhetően annyit vételez, amennyit szeretne.

Veszprém

– Szeptember 24-étől folyamatosan kérik a fűtésszolgáltatás beindítását társaságunktól. A város 125 távfűtött épületének kilencven százalékából érkezett megrendelés – mondta Polhammer Kálmán, a VKSZ Zrt. hőszolgáltatási igazgatója. Hozzátette, a szolgáltatás beindítását az elsők között idén bölcsődék, óvodák és iskolák mellett egészségügyi intézmények és idősotthon kérte, az utóbbi napokban egyre több társasháztól is érkezett ilyen igény. A hálózatok alkalmasak a fűtés beindítására, bejelentések légtelenítési problémák miatt érkeztek a szolgáltatóhoz.

A fűtési időszak országosan szeptember 15-étől május 15- éig tart, a veszprémi helyi önkormányzati rendelet szerint szeptember 15. és október 14. között a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdése megrendelésre történik. Veszprémben 7868 lakás és 333 egyéb fogyasztó kapcsolódik a távhőszolgáltatásba.

Pápa

Pápa nem érintett a távhőszolgáltatásban, a társasházak, közintézmények egyedi vagy központi fűtésűek. Az előző évek gyakorlata szerint a Pápai Tankerületi Központ által fenntartott köznevelési intézményekben – az időjárástól függően – a tankerületi igazgató az intézményvezetőkkel egyeztetve dönt arról, hogy szükséges-e fűteni az adott tanintézetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!