időben kapcsoltak

2018.10.05. 20:00

Négyszázmilliós beruházást kezdenek Nemesvámoson

Négyszázmillió forintot meghaladó összegből agrárlogisztikai centrumot, vásárteret és hűtőházat építenek, illetve alakítanak ki Nemesvámoson, ahol több utat is megújítanak. A beruházásokat főként pályázattal, uniós támogatással valósítják meg, derült ki az erről szóló sajtótájékoztatón az önkormányzatnál pénteken.

Kovács Erika

- 1300 milliárd forintot tartalmaz a vidékfejlesztést érintő program, amelyből az elmúlt két évben mintegy százmilliárdos támogatásról döntés is született. Nemesvámos az elsők között pályázott, ezzel támogatáshoz jutott és megkezdheti a beruházásokat – hangoztatta Viski József. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott, ez a település „időben kapcsolt”.

- Az utóbbi években nagy lendületet vett Veszprém megye gazdasága – mondta Polgárdy Imre. A megyei közgyűlés elnöke üdvözölte Nemesvámos sikeres pályázatait, illetve a küszöbön álló beruházásokat, amelyeknek – mint mondta – komoly munkaerő-megtartó ereje lesz.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere szerint a vidék életben tartásában alapvető jelentőségű az úgynevezett rövid ellátási lánc, miszerint arra törekednek, hogy a helyben, illetve a környéken előállított terményeket egészen a helyiek asztaláig szállítják, így a közétkeztetéshez is ezeket az alapanyagokat használják fel.

 

A polgármester beruházásaikról elmondta, 187 milliós beruházással agrárlogisztikai centrumot hoznak létre. Ezzel 830 négyzetméteres csarnokot építenek, szociális blokkal együtt. A csarnokban a helyi és környékbeli gazdák terményeit tárolják, válogatják, feldolgozzák és csomagolják. A munkálatokhoz 100 millió forintot nyertek, a többit a helyi vállalkozók adójából származó önerőből fedezi az önkormányzat. Emellett helyi termékek értékesítésére 606 négyzetméteres vásárteret, valamint szociális helyiségekkel együtt 240 négyzetméteres hűtőházat hoznak létre, 140 négyzetméteres hűtőfelülettel. Mindez hetvenmillió forintba kerül, amelyhez ötvenmilliós támogatást nyertek el. A létesítmények kapcsán utak felújításához, a munkákhoz pedig egy traktor megvételéhez is kaptak 110 millió forint támogatást, amelyhez negyvenmillió forint önerőt tettek hozzá.

A beruházások alapkövét pénteken helyezték el a településen, a víztorony közelében. Azt tervezik, jövő májusban végeznek a munkálatokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!