VESZPRÉM MEGYE ÉLÉN

2021.11.22. 13:33

A Bakony TE a legsikeresebb természetjáró egyesület

Megtartotta évértékelő közgyűlését a Bakony Természetbarát Egyesület, amely megünnepelte 30 éves fennállását is. Ismét Veszprém megye élére gyalogoltak a bakonyos bakancsosok, a megyében a legtöbb teljesítménypontot szerezve.

G. Takács Mária

Harkai Ferenc egyesületi elnök és Váradi Beáta alelnök egy természetjáró túrán

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség

– Nem tarthattuk meg időben évértékelő közgyűlésünket a koronavírus-járvány miatt, és a szervezett természetjárók komoly hátrányba kerültek a korlátozások miatt. Csak kisebb csoportokban túrázhattunk – kezdte Harkai Ferenc egyesületi elnök a 2020-as év teljesítményének értékelését. Mint mondta, a pandémia miatt tavaly már év elejétől kimaradtak a nagyobb létszámú túrák, rendezvények a Bakony Természetbarát Egyesület tervezett programjaiból.

Harkai Ferenc kiemelte, a nagyobb létszámú túrák, rendezvények elmaradása komoly hátrányt jelentett a szervezett túrázók számára. Azonban nem mondtak le az erdőjárásról: kisebb csoportokban, szigorúan betartva az egészségügyi előírásokat, hódoltak szenvedélyüknek. A Bakony Természetbarát Egyesület elnöke megjegyezte, nagy meglepetésükre esetenként tömegekkel találkoztak az erdőkben.

Harkai Ferenc a legsikeresebb Veszprém megyei természetjáró egyesületnek járó kupával és oklevéllel  Fotó:  Bakony TE

A nehézségek ellenére 2020-ban a természetjáró szakosztályok közül ismét Veszprém megye élére került a megye legnagyobb taglétszámú egyesülete. A mintegy 150 aktív túrázó tavaly 508 nap gyalogtúrán 9373 kilométert teljesített. A kerékpárosok 129 nap alatt 8884 kilométert tekertek. A nyolc vízitúranap alatt 53 kilométert lapá­toltak, emellett magas hegyi és barlangtúrákat is szerveztek. A turistautak karbantartásán, felújításán 25 munkanap során 137 egyesületi tag vett részt, 62 kilométer turistautat tisztítottak meg, festették át a jelzéseket. Összesen 705 túranapon 2664 résztvevő 25 803 túrapontot gyűjtött, amivel tavaly ismét a megye élére kerültek a bakonyosok.

Az évértékelő beszámolót követően ismertették az egyéni túrateljesítményeket. Bronz túrázó minősítést öt, ezüstöt hat, aranyat három túrázó kapott. Az egyesület legjobb túrázója a felnőtt férfiak között György Lőrinc, aki megyei szinten a hatodik lett. Második ebben a kategóriában Harkai Ferenc, ő a megyei hetedik helyig gyalogolt. A harmadik Molnár Péter a megyei 9. helyre zárkózott fel. A hatvan feletti férfi kerékpárosok között Mosolygó János győzött, a 80 fölötti gyalogtúrázó női kategória győztese Komlósi Anna lett.

A hatéves Harkai Dóra elnyerte az ifjúsági gyalogos szakág legjobbjának járó címet. A felnőtt nők között megyei második helyezett lett Csornai Edina, Rónavölgyi Jolán pedig a harmadik.

Harkai Ferenc egyesületi elnök és Váradi Beáta alelnök egy természetjáró túrán 

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség

Peer Gyula a sokéves aktív munkájáért a Természetjárás Fejlesztéséért érdemérem bronz fokozatát Dobogókőn vehette át. A megye legeredményesebb tagszervezete lett tavaly is a Bakony Természetbarát Egyesület. Az elért 2020-as eredményekért az egyesület megkapta a Veszprém Megyei Természetjáró Szövetségtől a megye legeredményesebb tagszervezetének járó kupát.

Harkai Ferenc Simon Ágoston-emlékdíj adományozásával köszönte meg az egyesület gazdasági felelősének, Szalayné Zsirai Évának az évtizedes áldozatos munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!